Mikkelin suun terveydenhuollossa ryhdyttiin joulukuun puolivälissä antamaan koronarokotteita myös hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanottojen yhteydessä. Ajanvarauksella vastaanotolle tulleen potilaan rokottaa käytännössä ylihammaslääkäri tai apulaisylihammaslääkäri.
– Hoitohuoneista otetaan yhteyttä, kun rokotettava ilmaantuu. Käytännössä kliinistä aikaa ei tähän kulu. Tarkoituksena olikin, että hammaslääkärin työtä ei häiritä, kertoo Mikkelin ylihammaslääkäri Virpi Laine.
Ensimmäisen rokotuspäivän kokemuksella yksi rokotus vie muutaman minuutin.
– Piikki olkavarteen, laastari päälle, ohjeet potilaalle sekä nimi ja sotu lomakkeeseen. Lomakkeelle merkitään vain potilaan tiedot ja kirjaaminen tapahtuu sitten keskitetysti rokotuskeskuksessa.
Turhaa aikaa ei ole kulunut myöskään aloittamiseen liittyvissä järjestelyissä. Ensimmäinen rokote annettiin vajaan viikon kuluttua siitä, kun rokotusapua oli pyydetty. Nopean toiminnan taustalla on Essote-alueen hankala koronatilanne ja kolmansien rokotusannosten jakelun aloittaminen.
Laineen mukaan hammaslääkärin rokottamat potilaat ovat toistaiseksi olleet pääasiassa kolmannen rokotusannoksen saajia. Ajanvarauspotilaiden on mahdollista saada vastaanottokäynnin yhteydessä mikä tahansa rokotusannoksista.
Potilailta tullut palaute on apulaisylihammaslääkäri Katri Hyvärisen mukaan ollut pelkästään myönteistä.
– Moni on jo aiemmin varannut rokotusajan ja on kiitollinen siitä, että rokotteen saakin aiemmin. Toisaalta on jonkin verran myös heitä, jotka vasta hammashoitolaan tullessaan huomaavat tämän mahdollisuuden ja ovat tietysti iloisia, kun saavat rokotusasian kuntoon ilman erillistä ajanvarausta ja käyntiä.
Virpi Laine korostaa, että rokottaminen ei ole julkisuustempaus.
– Haluamme aidosti auttaa ja ennen kaikkea antaa viestiä, että samassa rintamassa mennään, olemme osa terveydenhuoltoa. Pyyntö rokottamisesta tuli koronanyrkiltä. Yritämme täällä Mikkelissä valjastaa kaiken mahdollisen avun rokotuksiin. Myös joukko eläkkeelle jääneitä lääkäreitä käy koko ajan auttamassa ruuhkautunutta rokotuspistettä.
Kesäkuun alussa Essoten suun terveydenhuolto osallistui rokotustalkoisiin tempauksella, jossa annettiin kahden iltapäivän aikana reilut 700 rokotetta.
Hammaslääkäreistä rokotusapua myös Helsingissä
Uudellamaalla useat kunnat vetosivat joulukuun puolivälissä vapaaehtoisten rokottajien rekrytoimiseksi. Kolmen päivän varotusajalla joulunaluslauantain rokotusavuksi ehtineiden joukossa oli 15 Helsingin kaupungilla työskentelevää hammaslääkäriä.
– Olen oikein ylpeä hammaslääkäreistämme, jotka lähtivät rohkeasti ennestään tuntemattomalle alueelle. Perehdytyksen jälkeen tämä ryhmä pääsi rokottamaan pikaisesti, koska heille Apottiin kirjaaminen on tuttua, Helsingin johtajahammaslääkäri Sebastian Kaste kertoo.
Helsingin palkkalistoilla oleville hammaslääkäreille rokottaminen korvataan lisätyöstä tehdyn sopimuksen mukaan.
Erityisesti vetoomus on suunnattu rokottamiseen oikeutetuille poissa työelämästä oleville ammattilaisille ja esimerkiksi opinnoissaan riittävän pitkälle edenneille hammaslääketieteen opiskelijoille.
Ensimmäisen viikon aikana avuksi ilmoittautuneita on ollut noin 200. Tälle monen alan ammattilaisten ryhmälle työ korvataan ammattinimikkeestä riippumatta kaikille samansuuruisena.
Yhteystiedot rokottamaan pääsevien avuksi
Rokottajista on pulaa. HUS ja Uudenmaan kunnat vetoavat sellaisiin terveydenhuollon ammattilaisiin, jotka voivat elämäntilanteensa vuoksi tulla rokottamaan esimerkiksi muutamaksi viikoksi tai muutoin joustavasti.
– Toivomme, että esimerkiksi eläkkeellä, erilaisilla työvapailla tai muissa tehtävissä olevat terveydenhuollon ammattilaiset sekä alan opiskelijat tulisivat rokottamaan, vaikka lyhyeksikin ajaksi, sanoo HUSn vs. johtajaylilääkäri Jari Petäjä tiedotteessa, joka julkaistiin ennen joulua.
Jos haluat tulla rokottamaan Uudellamaalla, ota yhteyttä HUS:n tiedotteeseen koottuihin kuntien yhteyshenkilöihin. Tiedotteeseen pääset tästä. Muun Suomen osalta yhteyshenkilöt löytyvät Lääkäriliiton verkkosivulta.
HUS neuvoo lähettämään viestiä yhtäaikaisesti kaikkiin niihin kuntiin, joihin rokottamaan halukkaalla mahdollisuus mennä avuksi.
– Kerro viestissäsi lyhyesti yhteystietosi, koulutuksesi, toiveet työn keston, työajan ja työn aloittamisajankohdan suhteen. Jokainen kunta vastaa työsuhteen kestosta ja palkkiosta rokottajan kanssa, tiedotteessa neuvotaan.
Hammaslääkärien rokotusoikeus tuli voimaan huhtikuussa 2020 osana rokotusjärjestystä täsmentävää asetusmuutosta. Koronarokotuksen voi antaa pistoksena hammaslääkäri, joka on saanut asianmukaisen rokotuskoulutuksen. Lisäksi rokotuksen voi antaa hammaslääkäriksi opiskeleva, joka on saanut rokotuskoulutuksen ja toimii ammattihenkilön johdon ja valvonnan alaisena.