Post

KoronavirusMaskien saatavuus huolestuttaa

4.3.2020Heli Mikkola
istock-hammaslaakari_nayttaa_valoa
(Kuva: iStockphoto)

Suu-nenäsuojien säännöstely on herättänyt keskustelua ja huolen maskien mahdollisesta loppumisesta. Miten vastaanotolla pitää toimia, jos suojia ei ole saatavilla?

– Mitään hyvää ratkaisua ei ole, sanoo suun mikrobiologian erikoishammaslääkäri Hannamari Välimaa Helsingin yliopiston virologian osastolta ja HYKS suu- ja leukasairauksien linjalta.

– En toistaiseksi lähtisi esittämään muutoksia nykyisiin suu-nenäsuojan käyttöä koskeviin suosituksiin. Poikkeustilanteessa on kuitenkin tietenkin toimittava tilanteen edellyttämällä parhaalla mahdollisella tavalla.

Suu-nenäsuojan aseptisen käytön lähtökohta on, että hammaslääkäri vaihtaa suu-nenäsuojan jokaisen potilaan välillä. Jos suojia ei saada riittävästi, käytännössä ensimmäinen keino on, että samaa suojaa käytetään useamman potilaan kohdalla.

– Tällöin suojan käsittelyssä on oltava hyvin huolellinen. Suu-nenäsuojaan ei saa koskaan koskea muuten kuin niin, että desinfioi kädet aina ennen ja jälkeen suojaan koskemisen, Välimaa sanoo.

Maskit valmistetaan pääosin Kiinassa ja muualla Aasiassa. Valmistajat ovat säännöstelleet toimituksia helmikuun alkupuolelta lähtien; käytännössä tuotteita on toimitettu jälleenmyyjille edellisen vuoden tilausmäärien perusteella.

– Toimitamme maskeja toistaiseksi vain nykyisille asiakkaille. Myymme noin viikon tarpeen kerrallaan viime vuonna ostettujen maskimäärien mukaisesti. Verkkotilauksia ei enää voi tehdä, vaan maskit on tilattava puhelimitse, kertoo liiketoimintajohtaja Viki Valanne Plandent Oy:stä.

Myös Hammasvälineen markkinointi- ja viestintäpäällikkö Anne Purho kertoo, että toistaiseksi tavanomaiset tilaukset kyetään toimittamaan, mutta verkkotilausten mahdollisuus on poistettu. Jatkoa varten selvitetään, voidaanko maskeja ostaa Euroopassa sijaitsevilta tehtailta.

Lue myös: Viisi kysymystä koronaviruksesta

Lue myös
Etsitkö näitä?