Uutiset

PääkirjoitusKylään teille (myöhemmin)?

13.3.2020Heli Mikkola

Avasin kotioven. Ulla on meillä! Mielen reunalla käyvät häivähdykset, ne tietoisen ajatuksen edeltäjät, jaksavat aina ällistyttää. Ei ollut kollegani Ulla meillä, mutta häntä oli haastateltu kansikuvan kera lehteen, joka odotti eteisessä postipinon päällimmäisenä.

On mahdollista, että en malttanut edes laittaa takkia naulaan, vaan ryhdyin lukemaan haastattelua saman tien. Mikä mainio kurkistus ja näkökulma omaankin työhöni juttu oli: Ulla kertoi, mitä tunteita usean vuoden ajan päivittäin jakamamme työ hänessä herätti, mikä häntä motivoi ja mikä oli ollut kiperin paikka.

Hammaslääkärilehden lukijalla on noin 4 500 työikäistä kollegaa. Denttareita on tällä hetkellä noin tuhat ja eläkkeellä olevia hammaslääkäreitä hieman enemmän. Ensimmäisten työviikkojeni aikana olen hahmotellut kuvaa muutamasta tyypillisestä lukijasta. Suurena apuna tässä ovat olleet liiton teettämät tutkimukset, joista löytyy paljon yksityiskohtia. Joitakin kiinnostavia poimintoja: Osallistut vuoden aikana keskimäärin seitsemään täydennyskoulutuspäivään. Jos olet nuori hammaslääkäri, ammatti-identiteettisi on todennäköisesti auttaja, työryhmän jäsen tai pelon hoitaja. Uusi teknologia on tulossa vastaanotollesi: suuskanneria on kokeillut jo joka toinen, ja genomidataa puolestaan et työssäsi vielä hyödynnä.

Tiedän sinusta jotain myös lehden lukijana. Liiton jäsentutkimus kertoo, että 93 % vastanneista lukee jäsenetuna saamansa Hammaslääkärilehden. Tämä on hieno palaute, josta suuri kiitos kuuluu edeltäjälleni Annariitta Kottoselle. Otan päätoimittajan tehtävän vastaan nöyrin mielin.

Muutaman viikon teoriaopinnot ovat kartuttaneet faktoja, mutta eivät ole tuoneet arkeasi tutuksi. Haluaisin tietää kaiken sen, mitä en vielä tiedä. Ja tulevaankin olisi mukava kurkistaa – miltä näyttää 2030-luvulla? Tähän mennessä tulevaisuus ei ainakaan ole toteutunut ihan kuten ennakoitiin, sen näkee itse kunkin arkistoista löytyvistä, eri toimialoja luotaavista Tavoitteet 2020-luvulle -muistioista.

Kuitenkin, jos nyt pitäisi visioida 2030-luvun tilannetta ja lukijaa, tietäisin osittain, mitä vastata. Uskon että jatkossakin kaipaamme ympärillemme kollegoita; tarvitsemme yhteisöä. Arvostamme itseämme varten siivilöityä uutta ja olennaista tietoa. Kaipaamme hallinnan tunnetta kaaoksen sijaan.

Parhaimmillaan ammattijärjestön lehti sanoittaa yhteiset ilot ja huolenaiheet sekä auttaa työn ja arjen hallinnassa. Silloin mielessä voi käydä, että kollega tuli nyt kylään.

Kun läheiset tutut tapaavat, pelkkä mukavien jutustelu ei tee kylläiseksi. On oltava aito, rehellinen ja rohkea, puhuttava siitä, miltä oikeasti tuntuu. Näitä tuntoja haluamme Hammaslääkärilehdessä kuunnella. Mitä kiperämpi, tunteita herättävämpi tai monimutkaisempi asia on, sitä tärkeämpää lehden on tarttua siihen.

Hammaslääkärilehti toteuttaa tehtäväänsä tarjota lukijalleen uutta ja olennaista tietoa myös toisella saralla. Päätoimittajakollegani Mataleena Parikan ja Hammaslääkäriseura Apollonian ammattitaitoisissa käsissä syntyy tiedeosio, jossa nojataan tutkittuun tietoon, vertaisarvioihin ja asiantuntemukseen. Tiedesisältö on lehden kova ydin.

Mietimme toimituksessa uusia tapoja selvittää, mitä juuri sinä haluaisit seuraavaksi lukea ja millä keinoilla arjestasi kerromme. Lupauksen lunastaminen on helpompaa, kun tulemme tutuiksi. Kotona opetettiin, että ei ole kohteliasta kutsua itseään kylään. Teen nyt kuitenkin niin ja usutan: Kutsu toimitus kylään työpaikallesi!

18.3.2020. Kyläilyjen järjestelyissä on otettava poikkeusolojen mittainen aikalisä. Kutsut ja yhteydenotot ovat edelleen enemmän kuin tervetulleita, mutta siirrämme toteutusta. Jään kuulolle.

Lue myös
Etsitkö näitä?