Uutiset

Työ- ja virkaehtosopimuksetKunta-alan neuvotteluissa etsitään yhä sopua

31.5.2022Anu Tilander

Kunta-alan virka- ja työehtosopimusneuvotteluissa etsitään yhä ratkaisua.

Akavalaisia ja myös kaikkia lääkäriryhmiä edustava Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Julkisen alan unioni JAU (JHL ja Jyty) sekä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT ovat tunnustelleet mahdollisuutta löytää erillisratkaisu kunta-alan virka- ja työehtosopimuksista sen jälkeen, kun Sote ry hylkäsi sovittelulautakunnan antaman sovintoehdotuksen, jonka muut sopijaosapuolet olisivat hyväksyneet.

JUKO:n, JAU:n ja KT:n keskinäiset neuvottelut ovat keskeytyneet, mutta tämän jälkeen nämä neuvotteluosapuolet ovat käyneet keskustelemassa sovittelulautakunnan puheenjohtajan Elina Pylkkäsen ja varapuheenjohtaja Martti Hetemäen luona kartoittamassa tilannetta.

JUKO on toivottanut myös hoitajajärjestöt tervetulleiksi ideoimaan yhdessä, miten kunta-alan matalapalkkaiset naiset ja miehet saadaan ylös palkkakuopasta.

 

Lääkärisopimuksen osalta odotetaan

Lääkärisopimuksesta voidaan käytännössä sopia vain osana kunta-alan virka- ja työehtosopimusten kokonaisuutta. Hammaslääkäriliitto toivoo, että ratkaisuun päästäisiin mahdollisimman nopeasti.

 

Kuka neuvottelee ja mistä?

Neuvottelupöydässä työnantajaa edustaa Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT.

Lääkäriryhmät osallistuvat Kunta-alan yleisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES) neuvotteluihin Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn kautta. Lääkäriliittojen neuvottelujärjestö LNJ on JUKOn jäsenjärjestö.

Työntekijöitä edustaa kolme pääsopijajärjestöä: JUKO, Sote (Super, Tehy, SPAL) ja Julkisen alan unioni JAU (JHL ja Jyty). Kuntasektorin työehtosopimusten piirissää on yhteensä noin 425 000 palkansaajaa.

 

Lisätietoa:

JUKO tunnusteli kunta-alan neuvottelujen jatkamista sovittelulautakunnan puheenjohtajien johdolla (JUKOn tiedote 24.5.) https://www.juko.fi/ajankohtaista/juko-tunnusteli-kunta-alan-neuvottelujen-jatkamista-sovittelulautakunnan-puheenjohtajien-johdolla/

JUKOn Maria Löfgren: Vastakkainasettelu on yhtä syvältä kuin kunta-alan palkkakuopat (JUKOn blogi 25.5.) https://www.juko.fi/ajankohtaista/blogi-maria-lofgren-vastakkainasettelu-on-yhta-syvalta-kuin-kunta-alan-palkkakuopat/

Sovittelulautakunta: Reilu ja vakauttava sovintoehdotus työrauhan turvaamiseksi (tiedote 10.5.) https://valtakunnansovittelija.fi/-/1410877/sovittelulautakunta-reilu-ja-vakauttava-sovintoehdotus-tyorauhan-turvaamiseksi

 

Lue myös
Etsitkö näitä?