Sokerittoman purukumin pureskelu pienentää karieskertymää merkittävästi, kertoo The Journal of Dental Research -lehdessä julkaistu brittitutkijoiden tekemä uusi meta-analyysi.
Tutkimusten mukaan purukumin pureskelu voi vaikuttaa kariesriskiin lisäämällä syljeneritystä, kuljettamalla suuhun bakteerien kasvua estäviä aineita, kuten ksylitolia, ja lisäksi mekaanisen plakkikontrollin kautta.
Brittitutkijoiden tavoitteena oli päivittää tietämys sokerittomien purukumien kariesta ehkäisevästä vaikutuksesta ja selvittää, mitä eroa karieskertymässä on purukumia syövillä ja niillä, jotka eivät käytä purukumia tai käyttävät muita tuotteita. Vertailtavana tutkimuksissa oli karieskertymä eli seurantajakson aikana syntyneet uudet kariesvauriot. Uudelle systemaattiselle katsaukselle oli myös tarvetta, sillä aiemmista oli aikaa yli 10 vuotta. Poissulkemiskriteerien jälkeen katsaukseen valikoitui 12 tutkimusta.
Systemaattisen katsauksen ja meta-analyysin mukaan sokerittoman purukumin (ksylitoli ja sorbitoli) pureskelu on tehokas keino ehkäistä kariesta etenkin lapsilla ja nuorilla, joilla on suuri kariesriski. Sokerittoman purukumin pureskelu vähensi reikiintymistä 28 %:lla, ja kahdeksaa mukaan valikoitunutta ksylitolitutkimusta tarkasteltaessa 33 %:lla. Tutkimuksissa ei havaittu haittavaikutuksia.
Kaikkiaan 11 tutkimusta 12:sta tutki sokerittoman purukumin käyttöä lapsilla ja nuorilla. Yksi tutkimus tarkasteli purukumin käyttöä aikuisilla ja yksi oli äiti–lapsitutkimus. Tutkijat muistuttavatkin, ettei tämän katsauksen pohjalta tulisi tehdä pitkälle meneviä päätelmiä sokerittomien purukumien karieksen ehkäisytehosta aikuisilla. Tutkijoiden mukaan aiheesta tarvittaisiin lisätutkimusta ja erityisesti ksylitolin käytön hyödyistä aikuisten osalta.
Tutkimuksissa on havaittu myös muita sokerittoman purukumin terveysvaikutuksia. Purukumin pureskelu voi tehostaa aivojen verenkiertoa, ja tuoreen Cochrane-katsauksen mukaan ksylitolipurukumin jauhaminen voi vähentää välikorvatulehduksia lapsilla.
Newton JT, Awojobi O, Nasseripour M, Warburton F, Di Giorgio S, Gallagher JE, Banerjee A. A Systematic Review and Meta-Analysis of the Role of Sugar-Free Chewing Gum in Dental Caries. JDR Clin Trans Res. 2019, 19.11.2019.