Post

KoronavirusKoronatestauspiste pyörii suun terveydenhuollon voimin

14.5.2020Anu Tilander
driveinkoronatestaus_vantaa_14
(kuva: Pirkko Koskela)

– Päivittäin testauspisteellä työskentelee yhteensä noin 14 hammaslääkäriä, hammashoitajaa ja suuhygienistiä. Suuri osa työntekijöistä on hammaslääkäreitä. Kaikki tekevät kaikkea: ottavat näytteitä, avustavat ja kirjaavat. Näin vähennetään toiminnan haavoittuvuutta. Tehtävät jaetaan aina työvuoron alkaessa, kertoo ylihoitaja Maria Broms Vantaan suun terveydenhuollosta.

Tavoitteena on ottaa 200 näytettä joka päivä. Uusi drive in -koronatestauspiste avattiin 11.5. Broms kertoo, että alku oli melkoista hässäkkää, ennen kuin saatiin prosessista hukkatyö pois. Pian tilanne normalisoitui ja nyt testauspisteellä kaikki toimii sujuvasti.

Näytteenottoon tulevat tarvitsevat lähetteen, jonka antaa potilasta hoitava lääkäri tai sairaanhoitaja vastaanotolla tai terveydenhuollon ammattilainen terveysasemien puhelinpalvelussa. Jos potilaalla todetaan tarve koronaviruksen testaamiseen, hän saa puhelimeen tekstiviestin näytteenottoajasta. Näytteet otetaan nenänielun limakalvolta nukkatikulla.

Testattu potilas saa 1–2 vuorokauden kuluttua tekstiviestin, jos tulos on negatiivinen. Jos testitulos on positiivinen, Vantaan kaupungin tartuntatautiyksikkö soittaa potilaalle.

Vantaan kaupungin uuden testauspisteen perustaminen on osa hallituksen linjaa, jossa testausmääriä pyritään kasvattamaan. Näytteenottopiste on toiminnassa toistaiseksi.

 

Lue myös
Etsitkö näitä?