Post

KoronavirusKoronakriisi näkyi lomautuksina

23.10.2020
lomautukset_web_uusi
Työttömiksi työnhakijoiksi ilmoittautuneet hammaslääkärit ja avoimet hammaslääkärin työpaikat Suomessa vuosina 2017-2020. Lähde: Työ- ja elinkeinomini...

Koronakriisi näkyy työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoissa myös hammaslääkäreillä. Toukokuussa 2020 hammaslääkäreitä oli työttöminä työnhakijoina ennätysmäärä, 328 henkilöä. Vastaavana aikana vuotta aiemmin luku oli 74.

Valtaosa työttömistä työnhakijoista oli tehnyt TE-toimistoon ilmoituksen suunnitellun lomautuksen takia. Syyskuussa tilanne oli jo lähes normalisoitunut ja työttömiä työnhakijoita oli 92 henkilöä. Suurin osa työttömistä työnhakijoista, 53 henkilöä, oli Uudenmaan ELY-keskuksen alueella.

Avoimia työpaikkoja oli syyskuussa 90, toukokuussa luku oli 46. Avoimet työpaikat eivät painotu vastaavalla tavalla Uudenmaan alueelle.

– Virallisten työttömyyslukujen kautta piirtyy liian ruusuinen kuva hammaslääkärien työmarkkinatilanteesta, koska viralliset luvut eivät tavoita yksityisen sektorin vajaatyöllisyyttä. Monelle yksityishammaslääkärille riittää potilaita ehkä 25–30 kliiniseksi työtunniksi viikossa, vaikka kapasiteettia ja halua olisi tehdä selvästi pidempää työviikkoa, kertoo Hammaslääkäriliiton erikoistutkija Jaakko Koivumäki.

Uutista on korjattu 17.11.2020. Työttömien työnhakijoiden määrä on muutettu 92:ksi, kun se alun perin oli virheellisesti 90. Samalla uutiseen on lisätty tilanteen kehitystä kuvaava graafi.

Lue myös
Etsitkö näitä?