Vajaa kolmannes hammaslääkäreistä on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreen selvityksen mukaan saanut koronakorotuksen. Terveydenhuollon ammattilaisten rokotuskattavuutta tarkastelevassa selvityksessä on huomioitu huhtikuun puoliväliin mennessä annetut rokotukset.
Myös hammashoitajista vajaa kolmannes on rokotettu, suuhygienisteistä joka viides. Lääkäreistä rokotuksen oli saanut lähes 60 prosenttia, sairaanhoitajista runsaat 40 prosenttia sekä kätilöistä ja terveydenhoitajista vajaat 40 prosenttia.
Selvityksessä todetaan, että rokotuskattavuudessa on ammattiryhmittäisen vaihtelun lisäksi alueellista vaihtelua, joka näkyy nimenomaan pienissä ammattiryhmissä. Alueellisesti tarkasteltuna jollain alueella hammaslääkäreistä vain 8 prosenttia oli saanut rokotuksen, kun toisaalla rokotettuja oli jo 67 prosenttia.
Lääkäreillä rokotuskattavuus oli alueesta riippuen 48-77 prosenttia, sairaanhoitajilla 34-61 prosenttia ja lähihoitajilla 18-40 prosenttia.
– Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä pyrittiin alussa rokottamaan hyvin rajoitetusti, jotta rokotteet saatiin riittämään ikääntyneille. Alueet ovat voineet tulkita rokotusohjeita ja järjestää rokotuksia hieman eri tavoin. Lähiviikkoina tavoitteena on tasata näitä alueellisia eroja ja tarjota koronarokotusta esimerkiksi synnytyksiä hoitavalle henkilökunnalle koko maassa, kertoo THL:n ylilääkäri Tuija Leino tiedotteessa.
Ensimmäisen rokotusannoksen saaneita terveydenhuollon ammattilaisia oli 15.4.2021 noin 140 000. Määrällisesti eniten rokotetuissa oli lähi- ja sairaanhoitajia, kaikkiaan 95 600 henkilöä. Rokotettuja lääkäreitä oli noin 13 900.
Selvitys on tehty terveydenhuollon ammattihenkilörekisterin Terhikin ja rokotusrekisterin tietojen pohjalta. Ammattihenkilörekisteriin ei kirjata tietoa työssäolosta, joten selvityksessä on mukana myös henkilöitä, jotka eivät toimi rekisteriin merkityssä ammatissa esimerkiksi alanvaihdoksen vuoksi.