Lämmin kesä – sopivasti aurinkoa ja riittävästi sadetta – kypsytti komean viinimarjasadon. Jälkiviisaana voisin nyt sanoa, että asiaa olisi voinut ehkäistä leikkaamalla pensaita. Nimittäin valtaisa marjamäärä toi tullessaan ongelmia.
Mihin ihmeeseen nämä marjat laitetaan ja kuka ne kaikki ylipäätään poimii? Pakkohan ne tietenkin on kaikki pois poimia. Tulipa tästäkin kesälomalaisen säilöntäprojektista mieleen suun terveydenhuolto. Kysyntää on enemmän kuin tarjontaa. Kun ne eivät kohtaa, tarvitaan korjausliikkeitä.
Sanotaan, että heinäkuussa Suomi pysähtyy, mutta ei tällä kertaa. Koronakesien jälkeen SuomiAreena oli täynnä mielenkiintoisia ja monipuolisia tilaisuuksia. Hammaslääkäriliitto oli onnistuneesti mukana yhdessä Lääkäriliiton ja Terveydenhoitajaliiton kanssa. Kävimme monipuolisen ja monitahoisen paneelikeskustelun terveyden edistämisestä ja sen merkityksestä. Sanojen sijaan tarvitaan tekoja. Terveyden edistäminen on yhteiskunnallinen tehtävä, mutta tärkeä rooli on myös yksilöllä itsellään asenteiden, tapojen, tottumusten ja valintojen kautta.
Porin SuomiAreenan tapahtumien uutisoinnissa suun terveydenhuolto nousi näkyvästi esiin. Meillä on iso hoitovelka, jonka purkaminen vie pitkään. Meillä on myös patoutunutta hoidon tarvetta, jonka todellista määrää on vaikea edes arvioida. Moni on jättänyt suun terveydenhuollon käynnit vain välttämättömiin jo ennen koronaa, koska hinnat ovat muuhun terveydenhuoltoon nähden korkeat. Suomalaiset käyttävät suun terveydenhuollon palveluja vähemmän kuin muut pohjoismaalaiset. Monelle tapahtumaa katsoneelle tuli varmasti yllätyksenä myös se, että meillä on paljon korjattavaa omissa suunhoitotottumuksissamme. Suomalaisista miehistä vain 53 prosenttia ilmoittaa harjaavansa hampaansa kahdesti päivässä. Tässä meille jokaiselle riittää työtä. Olemme liitossa aloittaneet viime vuoden puolella aktiivisen yhteistyön Terveydenhoitajaliiton sekä Varusmiesliiton kanssa. Uudistuva I love suu -kampanja tulee painottumaan elinkaaren varhaisiin vuosiin ja isiin, jotta suun terveysperusta ja hyvä ylläpito luotaisiin jo elinkaaren alussa.
Liitto nosti kesällä esille sairausvakuutuskorvauksen merkityksen jonojen purkamisessa. Työn tasaisempi jakautuminen jokaisen ammattilaisen kesken on nyt enemmän kuin tarpeen. Olemme useaan otteeseen ehdottaneet Kela-korvauksen korottamista, tarvittaessa väliaikaisesti tai kohdennetusti. Korvauksen kaksinkertaistamisella saisimme kipeästi tarvittavaa apua nykytilanteeseen, jossa kiireettömän hammashoidon hoitotakuun rajat ovat monilla väestörikkailla alueilla ylittyneet. Asiakkaalle ohjautuva parempi korvaus kannustaisi hakemaan hoitoa jonottamisen sijaan. Asiakkaan saaman korvauksen korottamisen etuna on, että hänellä on mahdollisuus hakeutua haluamalleen vastaanotolle. Nykyiset palvelusetelimallit ja -kokeilut ovat tarpeellisia, mutta eivät yksin helpota olemassa olevaa tilannetta. Ilman riittäviä korjausliikkeitä jää nähtäväksi, missä tilanteessa olemme porrastetusti voimaan tulevan hoitotakuu-uudistuksen aikaan ensi vuoden syksyllä.
En selvinnyt marjamäärästä ilman ulkopuolista apua. Tarjosin niitä naapurille, joka ilolla otti vastaan mahdollisuuden poimia kesän marjat pakkaseen.
Henna Virtomaa
Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja