Uutiset

TiedeuutinenKeliakiaan liittyvät hampaiden kiillevauriot voivat johtua autoimmuunireaktiosta

26.1.2024Jenna Mendez

Pitkään luultiin, että keliakiaan liittyvät kiillevauriot johtuvat suolistotulehduksen aiheuttamasta ravintoaineiden imeytymishäiriöstä.

Äskettäin Nature-tiedelehdessä julkaistu tutkimus kuitenkin kertoo, että keliakian kiillevauriot voivatkin johtua suoliston tai ruoan proteiinien laukaisemasta autoimmuunireaktiosta.

Kansainväliseen yhteistyötutkimukseen osallistui myös Itä-Suomen yliopiston hammaslääketieteen yksikkö.

Itä-Suomen yliopiston opettaja ­Szabolcs Felszeghy haluaa muistuttaa kaikkia hammaslääkäreitä siitä, että on tärkeää selvittää potilaan kiilteen kehityshäiriöiden syytekijät laajasti ja ottaa huomioon myös keliakian mahdollisuus.

Felszeghy osoitti tutkimuksessa, että transglutaminaasi 2 -vasta-aineet voivat sitoutua myös hammaskiilteen proteiineihin ja häiritä siten hampaiden kehitystä.
Tutkimukseen osallistui 48 keliakiaa sairastavaa aikuista ja 21 lasta sekä 28 potilasta, joilla oli toinen autoimmuunisairaus, APS1-oireyhtymä.

Lähde: Gruper Y, Wolff ASB, Glanz L, Spoutil F, Marthinussen MC, Osickova A, ym. Autoimmune amelogenesis imperfecta in patients with APS-1 and coeliac disease. Nature 2023 Nov. doi: 10.1038/s41586-023-06776-0.

Lue myös
Etsitkö näitä?