Uutiset

EdunvalvontaKela-korvausten uusi malli etenemässä

2.5.2024Heli Mikkola
Nyt valmistella oleva Kela-korvausten malli on määräaikainen vuoden 2027 loppuun asti. Uudistuksen tavoitteena on purkaa perusterveydenhuollon jonoja. (kuva: iStock)

Kela-korvausten uutta mallia kehittävä työryhmä on Hammaslääkäriliiton tietojen mukaan ehdottamassa, että suun perustutkimus korvattaisiin vastavalmistuneen Hyvä käytäntö -hoitosuosituksen osoittamien tutkimusvälien mukaisesti. Hyvä käytäntö -hoitosuositus painottaa yksilöllisesti määriteltävien tutkimus- ja hoitovälien merkitystä.

Työryhmän ehdotus on tulossa lausuntokierrokselle toukokuun alussa.

Hammaslääkäriliiton asiantuntijahammaslääkäri Anna Chainierin mukaan näyttää siltä, että korvaustaksoja ollaan suun terveydenhuollossa korottamassa kautta linjan. Kela vahvistaa taksat lain muutoksen jälkeen.

– Korotukset ovat edelleen pieniä, mutta on hyvä muistaa, että muutama vuosi sitten oltiin tilanteessa, jolloin korvaukset olivat kokonaan katkolla, Chainier sanoo.

Hammaslääkäriliitto on muistuttanut julkisessa keskustelussa, että suun terveydenhuollon osalta Kela-korvaus on tärkeä, koska julkista suun terveydenhuoltoa ei ole resursoitu koko väestön hoitoa varten.

Nyt valmistella oleva Kela-korvausten malli on määräaikainen vuoden 2027 loppuun asti. Muutokset ovat ennakkotietojen mukaan pohja järjestelmän jatkokehittämiselle. Suunnitelmaa esiteltiin sosiaali- ja terveysministeriön järjestämässä sidosryhmätilaisuudessa huhtikuun alussa. Uudistuksen tavoitteena on purkaa perusterveydenhuollon jonoja.

– On ollut vähän harmillista, että lainvalmistelusta on saatu hyvin vähän tietoa sen suunnitteluvaiheessa. Lisäksi työryhmässä on kyllä hyvinvointialueiden edustus, mutta yksityisen hammashoidon edustus puuttuu kokonaan. Olisi tärkeää, että liitto pääsisi mukaan tulevaan kehittämistyöhön.

Jatkoa varten Chainier toivoo myös aktiivista keskustelua aiheesta.

– Yksityishammaslääkäreiltä olisi hyvä kuulla kehittämisehdotuksia laajemminkin kuin pelkästään taksojen korottamisesta.

 

Lue myös
Etsitkö näitä?