Post

VertaisarvioituKasvojen tulehdukselliset ihomuutokset

25.6.2020Jonne Kukkola, Hanna Siiskonen, Maria Siponen

Lähtökohdat

Suun tutkimuksen yhteydessä hammaslääkäri voi vaivattomasti tarkastella myös potilaan kasvojen ja kaulan alueen ihoa.

Hammaslääkärilehdessä on aiemmin esitelty tavallisimpia kasvojen alueella esiintyviä hyvän- ja pahanlaatuisia kasvaimia sekä kasvainmaisia muutoksia. Myös tulehduksellisten kasvojen alueen ihomuutosten tunnistaminen on hyödyllistä.

Menetelmät

Artikkelissa esitellään tulehduksellisia ihomuutoksia kirjallisuuskatsauksen ja kliinisten kuvien avulla.

Tulokset

Useimmilla potilailla on jossakin vaiheessa elämäänsä kasvoissaan tulehduksellisia ihomuutoksia. Useimmat näistä muutoksista voidaan diagnosoida kliinisesti, ja diagnoosin varmistamiseksi tarvitaan vain harvoin koepalaa tai laboratoriokokeita.

Vaikka tulehdukselliset ihomuutokset ovat usein harmittomia, kasvoissa esiintyessään ne yleensä häiritsevät potilasta. Moneen tulehdukselliseen ihomuutokseen on olemassa helppokäyttöinen paikallishoito.

Johtopäätökset

Hammaslääkärin on hyvä tunnistaa tavallisimmat kasvojen alueen tulehdukselliset ihomuutokset, jotta hän voi tarvittaessa lähettää potilaan yleislääkärille tai ihotautilääkärille jatkotutkimuksia ja hoitoa varten.

Kirjoittajat

Jonne Kukkola, HLK, Itä-Suomen yliopisto

Hanna Siiskonen, LT, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri, kliininen opettaja
Ihotautien poliklinikka, Kuopion yliopistollinen sairaala /  Itä-Suomen yliopisto

Maria Siponen, HLT, kliinisen hammashoidon erikoishammaslääkäri (suupatologia), kliininen opettaja
Hammaslääketieteen yksikkö, Itä-Suomen yliopisto / Hammaslääketieteen opetusklinikka ja Suu- ja leukasairauksien klinikka, Kuopion yliopistollinen sairaala
maria.siponen@uef.fi

Kirjoitus perustuu HLK Jonne Kukkolan hammaslääketieteen lisensiaatin tutkintoon sisältyvään syventävien opintojen tutkielmaan.

Kirjoittajilla ei ole taloudellisia sidonnaisuuksia, jotka voisivat vaikuttaa kirjoituksen sisältöön.

Suom Hammaslääkäril 2020; 8: 42-50
Kirjoitukset julkaistaan kokonaisuudessaan Hammaslääkärilehden arkistossa noin kuukauden viipeellä ensijulkaisusta.

Common inflammatory skin lesions of the face

Inflammatory skin conditions are common on the face in all age groups.

Dermatitis on the face is, most commonly, allergic contact dermatitis, while acne and rosacea often appear as papulopustular lesions and herpes simplex labialis as recurring blisters.

The most common inflammatory conditions are usually not life threatening and can be mitigated through multiple treatment options.

Erysipelas is a dangerous bacterial skin infection that can appear on the face with minimal general symptoms, and, thus, be difficult to diagnose.

Since the face is easily observable during a dental examination, it is an excellent opportunity to check facial skin for any changes.

Lue myös
Etsitkö näitä?