Uutiset

Juuri nytKaikki on kohdillaan riittävän hyvin

27.5.2022Anna Chainier
anna_chainier_kolumni

Lukuvuosi on takana, ja hammaslääketieteen opiskelijat sulkevat yliopiston oven takanaan ja kirmaavat ansaitulle kesälomalle. Takana on pitkä talvi, johon korona toi jälleen omat lisähaasteensa. Edessä siintää pitkä, kuuma kesä.

Loppukeväästä hammaslääketieteen opiskelijat saivat vastattavakseen Hammaslääkäriliiton ja SHOLin yhdessä tekemän opiskelijoiden hyvinvointia koskevan kyselyn. Tästä tutkimuksesta meillä ei ole vielä tuloksia, mutta aikaisempien tutkimuksien perusteella tiedämme, että opiskelijat kokevat opiskeluajan kuormittavana. Vuoden 2021 tutkimuksessa kyselyyn vastanneista 4. vuosikurssin opiskelijoista 41 % koki opiskelun melko raskaana ja 41 % erittäin raskaana. Hammaslääketieteen opiskelu onkin vaativaa ja vastuullista. Samanaikaisesti on opittava teoreettista ja tieteellistä tietoa, kädentaitoja ja potilaan kohtaamista. Samalla on huolehdittava suoritteiden kerryttämisestä ja organisoitava potilasaikoja. Hyvinvointikyselyyn vastanneista 46 % koki jonkin asteista ahdistusta vain ajatellessaankin opintojaan.

Hammaslääketieteen opiskelijat ovat tunnollista porukkaa ja he vaativat itseltään paljon. Toisiaan kirittävässä porukassa täydellisyyden tavoittelu voi uuvuttaa. Usein suurimmat vaatimukset tulevat itseltä. Ääni pään sisältä, joka moittii omat teot ja suoritukset riittämättömiksi. Epävarmuuden – ja joskus epäonnistumisenkin – sietäminen kuuluu hammaslääkärin ammattiin. Siihen oppii, mutta se vaatii armollisuutta itseä kohtaan. On opittava vetämään raja siihen, mikä on riittävän hyvä. Aina on jotakin parannettavaa, niin tenttivastauksessa kuin muovipaikassakin, mutta on opittava löytämään se hetki ja kohta, kun kaikki on kohdillaan riittävän hyvin. Paras tai täydellinen on hyvän pahin vihollinen. Tunnollisuus opiskelussa ja työelämässä on hyvästä, mutta ylitunnollisuus ei. Liiallisen itsekriittisyyden sijaan kannattaa opetella armollisuutta itseä kohtaan. Nyt on lupa kiittää itseä lukuvuoden aikana tehdystä kovasta työstä.

Kesä ja kesätyöt kutsuvat hammaslääketieteen opiskelijoita. Muistakaa kesätöissäkin, olittepa sitten kesäkandina, hammashoitajana tai ihan muissa hommissa, olla armollisia itseänne ja tekemisiänne kohtaan. Oppikaa uusilta työtovereiltanne, kysykää ja pyytäkää tarvittaessa neuvoa. Olkaa ylpeitä siitä, mitä jo osaatte ja tiedätte. Olkaa avoimin mielin ja luottakaa itseenne!

Popedan sanoin: ”On pitkä kuuma kesä ja mä aion elää sen; pitkä kuuma kesä, sen sain, se mullisti mun maailmain.”
Toivotan kaikille hammaslääketieteen opiskelijoille ihanaa, unohtumatonta kesää!

Anna Chainier
Hammaslääkäriliiton asiantuntijahammaslääkäri

Juuri nyt, Hammaslääkärilehti 7/2022

Lue myös
Etsitkö näitä?