Suomalaistutkimuksen mukaan perusterveydenhuollossa työskentelevät yleislääkärit löytävät pään ja kaulan alueen syöpäepäilyt tehokkaasti, ja syöpäpotilaat ohjautuivat yleislääkärin vastaanotolta erikoissairaanhoitoon keskimäärin viidessä päivässä. Syöpien varhainen diagnosointi parantaa potilaiden ennustetta.
Rekisteritutkimuksessa selvitettiin, kuinka hyvin pään ja kaulan alueen syövät tunnistetaan perusterveydenhuollossa sekä miten nopeasti potilas saa lähetteen erikoissairaanhoitoon diagnosointiin ja hoitoon. Tutkimuksessa oli mukana sähköisestä potilasrekisteristä kerätyt 242 211 potilaan tiedot ja 500 000 vatsanottokäyntiä Helsingin kaupungin perusterveydenhuollossa vuonna 2016. Tiedot koottiin mahdollisia syöpäoireita kuvaavien 57:n ICD-10-koodin perusteella. Potilaista 11 896:lla (5 %) oli pään ja kaulan alueen syöpään mahdollisesti viittaavia oireita.
Vuonna 2016 Helsingissä diagnosoitiin yhteensä 111 pään ja kaulan alueen syöpää. Näistä 36 % löydettiin perusterveydenhuollossa, 21 % yksityissektorilla, 18 % julkisen sektorin hammaslääkärillä, 11 % sairaalan muilla erikoisaloilla, 10 % yksityisellä hammaslääkärillä, vajaat 3 % työterveyshuollossa ja 1 % sairaalapäivystyksessä. Suurin osa suusyöpäpotilaista sai lähetteen hammaslääkäriltä.
Perusterveydenhuollossa toimivat lääkärit ja hammaslääkärit kohtaavat usein vain muutamia pään ja kaulan alueen syöpää sairastavia potilaita uransa aikana. Tutkimuksen mukaan nämä harvinaiset syövät tunnistetaan kuitenkin perusterveydenhuollossa hyvin, vaikka syöpien oireet voivat muistuttaa muiden yleisten ja vaarattomien vaivojen oirekuvaa. Oire voi olla esimerkiksi kurkkukipu.
Potilaiden yleisimmät oireet olivat kyhmy pään tai kaulan alueella, parantumaton haavauma suussa sekä valkoiset tai punaiset laikut suun limakalvoilla. Yleisimpiä syöpiä tutkimuksessa olivat suunielun (37,5 %) ja suuontelon (17,5 %) syövät. Kun oireet, ikä ja sukupuoli huomioitiin, riskiryhmäksi nousivat erityisesti 60-vuotiaat tai sitä vanhemmat miehet, joilla oli kyhmy pään tai kaulan alueella.
Puolet potilaista, joilla oli edellä mainittuja oireita, lähetettiin jo ensikäynniltä erikoissairaanhoitoon. Osa potilaista sai lähetteen lisätutkimuksien, kuten ultraäänitutkimusten tai ohutneulanäytteiden, jälkeen ja loput seurantakäyntiin perustuen. Syöpädiagnoosin saaneilla potilailla aika ensikäynnistä lähetteen saapumiseen erikoissairaanhoitoon oli keskimäärin viisi päivää, ja 88 % oli ohjattu erikoissairaanhoitoon kuukauden sisällä. Tutkijat huomauttavat, että tutkimusasetelma ei tuo esille mahdollisia ensikäynnille hakeutumiseen tai pääsyyn liittyviä viivästyksiä.
Tutkimusryhmän suunnitelmana on selvittää jatkossa yhdessä hammaslääkäritutkijoiden kanssa vastaavia asioita myös hammaslääkärien näkökulmasta.
Lähteet:
Nieminen M, Aro K, Mäkitie A, Harlin V, Kainulainen S, Jouhi L, Atula T. Challenges in diagnosing head and neck cancer in primary health care. Ann Med 2020. Julkaistu verkossa 5.8.2020.
Pään ja kaulan alueen syövät tunnistetaan perusterveydenhuollossa hyvin, Juuri julkaistu -artikkelisarja, HUS, 17.9.2020.