Post

KoronavirusHammaslääkärit rokottajina Mikkelissä

10.6.2021Outi Hautamäki
rokotustempaus_web
Hammashoitaja Jenny Vilèn ja hammaslääkäri Merja Riihelä-Seppänen tarkistavat, että kirjaus meni oikein. (Kuva: Anu Rasimus)

Essoten suun terveydenhuolto halusi osallistua rokotustalkoisiin ja järjesti 8.6. rokotustempauksen, jossa annettiin noin 360 rokotetta kolmen tunnin aikana.

– Olemme koko korona-ajan olleet mukana monessa muussakin koronatyössä, mm. näytteenotossa, kotisairaanhoidossa, kotihoidossa, jäljityksessä ja vanhuksille soittamisessa. Haluamme, että hammashoito näkyy hyvin osana perusterveydenhuoltoa, toteaa Mikkelin ylihammaslääkäri Virpi Laine.

Rokottamisesta järjestettiin edellisellä viikolla noin tunnin Teams-koulutus.

– Kävi ilmi, että rokottaminen oli tässä se helpompi homma, kirjaaminen vei paljon enemmän aikaa ja oli suhteellisen monimutkaista tottumattomalle. Alussa oli pientä kangertelua, mutta puolen tunnin jälkeen jo odottelimme rokotukseen tulijoita.

Rokotuspaikkana toimi Mikkelin hammashoitola, ja tempaukseen osallistui kahdeksan hammaslääkäriä ja kolme vapaaehtoista lääkäriä sekä 12 hammashoitajaa ja suuhygienistiä. Rokotustyö tehtiin klo 15–18 eli varsinaisen työajan ulkopuolella potilastyöpäivän jälkeen.
Rokotettavat olivat itse varanneet aikansa netistä, ja jokaiseen 11 hoitohuoneeseen tuli rokotettava viiden minuutin välein. Huoneessa oli erikseen rokottaja ja kirjaaja.

– Lisäksi aulassa oli henkilö ohjaamassa ihmisiä, joita oli aika ajoin todella paljon, koska kaikkia seurattiin rokotuksen jälkeen 15 minuuttia. Turvaväleistä huolehdittiin hyvin, eikä rokotukseen tarvinnut jonottaa, Laine kertoo.

Mikkelissä kaikki yli 16-vuotiaat ovat 3.6. lähtien voineet varata rokotusajan. Rokotustilanne on hyvä osittain siksi, että yli jäävät rokotteet pyritään aina käyttämään esimerkiksi soittamalla ihmisiä paikalle.

– Aina jää muutama rokote yli. Mekin kävimme torin terassilta hakemassa sakkia, jotta kaikki rokotteet saatiin käytettyä.
Kaikkiaan rokotustempaus sujui hyvin, ja seuraavalle viikolle oli jo sovittuna toinen rokotusiltapäivä.

– Oli hienoa, että iso joukko vapaaehtoisia oli heti mukana ja halukkaita auttamaan isossa urakassa, Laine kiittelee.

Lue myös
Etsitkö näitä?