Uutiset

Liitto 100 vuottaEnsimmäiset askeleet ammattiin

15.11.2024Saara Penttinen
– Uskalsin kysellä paljon, kun en joutunut vain seisomaan huoneen nurkassa kolmea päivää, Salla Servo sanoo. (Kuvaaja: Teija Soini)

Salla Servolle konkretisoitui Sallassa, että tulevaan ammattiin sisältyy laaja kirjo toimenpiteitä juurihoidoista akuutteihin traumoihin. Liiton juhlavuoden juttusarjan tässä osassa hoitohuoneeseen katsotaan tuorein silmin.

Ensimmäisen vuoden hammaslääketieteen opintoihin kuuluu tutustuminen hammaslääkärin työnkuvaan ja terveydenhuoltojärjestelmään. Oulun yliopistossa ensimmäistä vuotta opiskeleva Salla Servo suuntasi lokakuussa kolmeksi päiväksi terveyskeskusharjoitteluun Lappiin, Sallan hammashoitolaan.

Servo yllättyi Sallassa positiivisesti siitä, miten monipuolista hammaslääkärin työ on.

– Minulla oli jostain syystä mielikuva, että hammaslääkäri tekisi paljon vain tarkastuksia ja paikan vaihtoja.

Uutta Servolle oli myös kirjallisen työn määrä, jota hän ei ollut aikaisemmin potilaana tullut ajatelleeksi. Servon mielestä harjoittelu olikin silmiä avaava ja samalla piristys opintojen keskelle, sillä ensimmäinen syksy on ollut teoriapainotteista, eikä opinnoissa ole vielä syvennytty esimerkiksi suunterveyteen.

 

Kysymyksiä ja havaintoja ­hoitohuoneessa

Myös Servoa ohjanneen terveyskeskushammaslääkäri Maarit Tervon mielestä terveyskeskusharjoittelu on tärkeä opintojen alussa, jotta opiskelijat näkevät, että hammaslääkärin työ voi olla todella monipuolista, etenkin syrjäisillä alueilla.

– Toivon että se antaa myös mielenkiintoa tulevaa hammaslääkärin työtä ajatellen.

Harjoittelun aikana Servo pääsi myös avustamaan Tervoa yhdessä hammashoitajan kanssa. Toimenpiteisiin mukaan pääsy olikin Servon mukaan harjoittelun parasta antia. Kiitokset hän haluaa antaa myös Sallan hammashoitolan työntekijöille, jotka ottivat hänet lämpimästi mukaan.

– Maarit oli aivan huippu ohjaavana hammaslääkärinä. Hän selitti niin hyvin, mitä kaikkea hän teki ja miksi. Uskalsin myös kysellä paljon, kun en joutunut vain seisomaan huoneen nurkassa kolmea päivää, kertoo Servo.

 

”Nyt vielä tuntuu hieman pelottavalta”

Harjoittelun jälkeen Servo voisi nähdä itsensä työskentelemässä Sallassa.

– Huomasin, että pienellä paikkakunnalla pääsee tekemään todella monipuolisesti eri toimenpiteitä, kun monesti ei ole erikoishammaslääkäreitä. Sallassakin oli vain kaksi hammaslääkäriä.

Samalla toki vastuu kasvaa.

– Nyt vielä tuntuu hieman pelottavalta, jos tekisin vastavalmistuneena kaikkia samoja toimenpiteitä, joita Maarit teki.

Myöhemmin Salla voisi Servon mukaan olla kuitenkin unelmatyöpaikka, sillä ihmiset olivat niin rentoja ja työntekijöiden yhteishenki hyvä.

 

Tiimityö ja ilmapiiri ratkaisee

Servo ei lähtenyt harjoittelusta takaisin Ouluun tyhjin käsin. Oivallusten lisäksi hän sai myös vinkkejä tulevaan.

– Maarit kannusti lähtemään hammashoitajaksi ennen klinikkaa. Siinä kuulemma oppii paljon ja on askeleen edellä muita, jakaa Servo saamaansa oppia.

Vapaa-ajallansa liikuntaa harrastava Servo oppi harjoittelun aikana myös, miten tärkeää liikkuvuus ja liikunta ovat myös hammaslääkärille.

Työelämää varten Maarit Tervo haluaa muistuttaa opiskelijoita siitä, että kliinisten taitojen lisäksi tärkeää on myös jouheva tiimityö ja ilmapiiri, jonka hammaslääkäri onnistuu luomaan.

– Työkaverin ja potilaan arvostaminen on ensiarvoisen tärkeää, jos haluaa päätyä hyvään lopputulokseen potilaan hoidossa.

Liitto järjestää ohjelmaa opiskelijoille:­ www.hammaslaakariliitto.fi/opiskelijatoiminta

Lue myös
Etsitkö näitä?