Post

KoronavirusCED korostaa hammashoidon merkitystä pandemian aikana

10.11.2020Outi Hautamäki
istock_eurooppa_rajattu
(Kuva: iStockphoto)

Council of European Dentists (CED) suosittelee, ettei hammashoitopalveluja suljeta koronapandemian toisessa aallossa.

Marraskuisessa tiedotteessaan CED tuo esiin, että näyttö hammashoitopalvelujen turvallisuudesta lisääntyy koko ajan.

Tutkimukset osoittavat, että hammashoito on turvallista niin potilaille, hammashoitohenkilökunnalle kuin hammaslääkäreille. Suojavarusteet ja ohjeiden mukainen toiminta suojaavat tehokkaasti potilaita ja suunterveyden ammattilaisia koronatartunnalta.

Potilasturvallisuus on kaikille alan ammattilaisille yksi tärkeimmistä asioista, ja se halutaan turvata noudattamalla ohjeita. Jos selkeitä ohjeistuksia palveluiden jatkumisesta ei esitetä, vaarantaa se kaikkien eurooppalaisten suunterveyden.

Kevään pandemia-aallossa monissa Euroopan maissa suun terveydenhuollon palvelut ajettiin alas tai ne rajattiin vain välttämättömiin kiireellisiin hoitoihin.

Suun terveydenhoito ei ole pelkästään ensiapua ja kiireellistä hoitoa vaan myös ennalta ehkäisevää ja kiireetöntä korjaavaa hoitoa, se kuuluu oleellisesti kaikkien ihmisten terveydenhoitoon, eikä sitä voi siirtää toteutettavaksi COVID-19-pandemiaan jälkeen.

– Hammaslääkärit ovat pandemian alusta alkaen olleet etulinjassa muiden terveydenhuollon ammattilaisten ohella suojelemassa potilaidensa turvallisuutta, ja näin tulee jatkua nykyisestä tilanteesta huolimatta, toteaa CED:n puheenjohtaja Dr. Marco Landi tiedotteessa.

CED on yleishyödyllinen järjestö, joka edustaa yli 340 000 hammaslääkäriä 33 kansallisen hammaslääkärijärjestön kautta 31:ssä Euroopan maassa.

Lue myös
Etsitkö näitä?