Post

LainsäädäntöAsiakasmaksulain uudistus valmisteilla

17.2.2020Annariitta Kottonen

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee asiakasmaksulain uudistusta hallitusohjelmakirjausten mukaisesti. Uudistuksen tavoitteena on hoidon esteiden poistaminen ja terveyden tasa-arvon lisääminen muun muassa maksuttomuutta laajentamalla ja kohtuullistamalla maksuja, todetaan STM:n tiedotteessa (29.1.2020).

Alustavien suunnitelmien mukaan keskeisimpiä uudistuksia olisivat muun muassa maksuttomat hoitajakäynnit perusterveydenhuollossa ja alaikäisten maksuttomat poliklinikkakäynnit. Suun terveydenhuolto, terapiat ja tilapäinen kotisairaanhoito suunnitellaan sisällytettäväksi maksukattoon. Lisäksi vahvistettaisiin kunnan velvollisuutta alentaa maksua tai jättää se perimättä tilanteissa, joissa maksun periminen voisi vaarantaa asiakkaan toimeentulon.

Hammaslääkäriliitto pitää maksukaton laajentamista suun terveydenhuoltoon perusteltuna muutoksena ja kannattaa maksujen huojentamisen ensisijaisuutta toimeentulotuen sijaan. Liitto muistuttaa myös huolehtimaan siitä, että yksityinen sektori pidetään mukana tuottamassa julkisesti rahoitettuja suun terveydenhuollon palveluja, jotta riittävät palvelut voidaan taata väestölle.

Pitkäaikaisten asumispalvelujen piiriin kuuluvien maksuperusteiden kirjaamista lakiin ja yhtenäistämistä Hammaslääkäriliitto kannattaa ja muistuttaa, että myös asiakkaan tarvitsemat suun terveydenhuollon palvelut tulee sisällyttää pitkäaikaishoidon palveluihin.

Lähteet: www.stm.fi, Hammaslääkäriliiton kommentit STM:n kuulemistilaisuudessa 20.1.2020

Lue myös
Etsitkö näitä?