Uutiset

TiedeuutinenAivoveritulpista löytyi hammasperäisiä streptokokkeja

22.3.2024Annika Nissinen

Perinteisten riskitekijöiden lisäksi hammasperäisten streptokokkibakteerien aiheuttama tulehdus saattaa vaikuttaa aivoverenkiertohäiriöiden syntyyn. Lääketieteen lisensiaatti Olli Patrakka havaitsi tutkimuksessaan, että suurimmasta osasta aivoveritulppia löytyi hammasperäisiä viridans-ryhmän streptokokkeja. Viridans-streptokokit ovat suun normaaleja mikrobeja, mutta verenkiertoon päästessään ne voivat aiheuttaa vakavia sairauksia. Tutkituista aivoveritulppa- ja kaulavaltimonäytteistä löytyi saman­tyyppistä biofilmiä kuin hammasplakissa.

– Tällaista löydöstä ei ole aiemmin raportoitu. Ahtautuneista kaulavaltimonäytteistä löytyi huomattavasti enemmän viridans-streptokokkeja verrattuna terveisiin näytteisiin.

Heikon suunterveyden ja aivoinfarktin välinen yhteys liittyi kaulavaltimon valtimonkovettumatautiin, Patrakka toteaa Tampereen yliopiston tiedotteessa.

Aivoinfarktiin sairastuu Suomessa noin 17 000 henkilöä vuosittain. Tutkimus osoittaa, että suunterveyden hyvä ylläpito voi auttaa aivoinfarktien ehkäisyssä.

– Jatkotutkimuksissa olisi selvitettävä esimerkiksi oikea-aikaisen antimikrobisen hoidon mahdollinen merkitys potilaan ennusteeseen ja tutkittava mahdollisuuksia bakteerirokotteen kehittämiseksi.

 

 

Lue myös
Etsitkö näitä?