Post

TiedeuutinenÄidinmaidon oligosakkaridi 2′-fukosyllaktoosi ei edistä S. mutansin kasvua

20.11.2020Annika Nissinen
(Kuva: iStockphoto)
(Kuva: iStockphoto)

Äidinmaidossa runsaana esiintyvä 2′-fukosyllaktoosi (2’-FL) ei edistä Streptococcus mutansin (S. mutans) kasvua ja näyttäisi sopivan prebioottihiilihydraatiksi äidinmaidonkorvikkeisiin, kertoo suomalainen in vitro -tutkimus. Tutkimuksessa tarkasteltiin ensimmäistä kertaa äidinmaidon oligosakkaridin (HMO; tässä tapauksessa teollisesti valmistettu Care4U™ 2’-FL) vaikutusta suun mikrobeihin.

Imeväisikäiset lapset käyttävät äidinmaitoa tai korviketta ravinnoksi hyvin tiuhaan, ja näin suukin altistuu maitojen oligosakkarideille jatkuvasti. Galaktaaneja eli galakto-oligosakkarideja (GOS) ja HMO:ita, kuten 2’-FL, on lisätty lisääntyvässä määrin äidinmaidonkorvikkeisiin.

Äidinmaidon oligasakkaridit löydettiin 1930-luvulla, ja vähitellen ymmärrettiin, että ne edistävät bifidobakteerien kasvua. Tutkimuksissa on aiemmin selvitetty muun muassa HMO:n suolistovaikutuksia, kuten bifidobakteerien lisääntymistä, ja niiden vaikutuksia immuunipuolustuksen kehittymiseen. HMO:a on kuitenkin pystytty vasta viime aikoina tuottamaan isompia määriä, mikä on mahdollistanut uudenlaiset tutkimusasetelmat.

– Pienetkin tekijät voivat olla merkityksellisiä esimerkiksi vauvan suunterveyden kannalta, toteaa tutkija Krista Salli DuPont Nutrition & Bioscience’sta.

Suomalaistutkijat selvittivät äidinmaidonkorvikkeisiin lisättävien 2’-FL:n ja GOS:n vaikutusta kolmen S. mutans -kannan kasvuun ja kiinnittymiseen. Tuloksia verrattiin myös ksylitolin, laktoosin ja glukoosin vaikutukseen.

Tutkimuksessa havaittiin, että 2’-FL ei stimuloi S. mutansin kasvua kuten GOS, laktoosi ja glukoosi. Ksylitoli puolestaan esti patogeenien kasvua. 2’-FL ja GOS eivät kumpikaan edistäneet testattujen

S. mutans -kantojen kiinnittymistä ja pystyivät myös vähentämään joidenkin kantojen kiinnittymistä. Koska 2’-FL ei ole fermentoituva hiilihydraatti, se voi myös vähentää hapontuottoa suuhun jo kertyneessä plakissa.

Äidinmaidonkorvikkeiden kariogeenisyys voi vaihdella sen mukaan, minkä tyyppisiä oligosakkarideja korvikkeeseen on lisätty. In vitro -tulosten perusteella etenkin 2’-FL näyttäisi mahdollisesti olevan suotuisa imeväisikäisten suunterveyden kannalta. Tämä pitää kuitenkin vielä todentaa kliinisissä kokeissa.

– Suussa on niin monimuotoinen mikrobikoostumus, että yhteisvaikutuksissa on vielä paljon selvitettävää. Olisi kiinnostavaa tutkia jatkossa oligosakkaridien vaikutusta S. mutansin lisäksi muihin yksittäisiin suun mikrobeihin ja suun mikrobistoon kokonaisuudessaan. Tämä on vasta alkua! 

Lähde: Salli K, Söderling E, Hirvonen J, Gürsoy UK, Ouwehand AC. Influence of 2′-fucosyllactose and galacto-oligosaccharides on the growth and adhesion of Streptococcus mutans. Br J Nutr 2020; 124(8): 824–831. Doi:10.1017/S0007114520001956

Lue myös
Etsitkö näitä?