Post

TutkimusAerosolitutkimuksen pioneeriryhmä

15.6.2021Heli Mikkola
phi6_paakuva_web
Ryhmäkuvassa Laura Lahdentausta, Ville Palomäki, Susanna Paju, Aleksi Ahola, Rasmus Malmgren, Simeoni Yli-Urpo, Nina Atanasova ja Paavo Heikkilä. (Kuva: Heli Mikkola)

– Oliko laskeumamaljat jo kerätty, tarkistaa HLT Laura Lahdentausta.

Vieressä mikrosirun ohjaama fantom-Kalle hengittelee hoitotuolissaan rauhallisesti. 2,5 sekuntia sisään, 3 sekuntia ulos ja sekunnin tauko. Hoitopöydällä letkupumppu tuottaa Kallelle kielen alle sylkeä, jossa on mukana koronavirusta simuloivaa, mutta ihmiselle vaaratonta Phi6-virusta.

Maalarinteippien rapina laantuu, ja 8-henkinen tutkimusryhmä pääsee aloittamaan päivän toisen simulaation. Lahdentausta tarttuu turbiiniin ja näyttää, miten alaetualueelle simuloitua hoitokohtaa keräinten käynnistämisen jälkeen kohta porataan,­ vieressä imua pitelee HLK Simeoni Yli-Urpo.

Mitä haluatte eniten saada nyt selville?

– Varmaan sen, että onko oletus siitä, että porat ja ultraääni tuottavat virusta sisältävää aerosolia, oikea. Turbiini ja ultraääni ovat olleet kuumat perunat, mutta mitä nuo muut instrumentit tuottavat, siitä ei ole varmuutta. Hammaslääkärit kyllä osaavat suojautua, mutta kukaan ei käytä epämukavia suojaimia huvikseen, Lahdentausta sanoo.

Vieressä dosentti, EHL Susanna Paju kiteyttää saman todeten, että kyseessä ovat tärkeät ja lisäksi kiinnostavat käytännön kysymykset:

–  Suojaimet ja muut varotoimet henkilökunnan, potilaiden ja seuraavien potilaiden suojaamiseksi sekä oikea potilasvaihdon pituus eli milloin seuraavan potilaan on turvallista tulla, jos vastaanotolla on ollut oireeton koronaviruspotilas.

Erityisen mielenkiinnon kohteena on ultraäänen käytön yhteys viruksen leviämiseen. Tätä tutkittiin jo aiemmin mittaamalla aerosolin leviämistä aidoissa potilastilanteissa Ruskeasuolla PKS-SEHYK:ssä.

– Löytyykö mallivirusta nyt keräysmaljoilta tai huoneilmasta, se on kysymys, johon haluaisin vastauksen tällä simulaatiolla, Lahdentausta sanoo.

Lahdentausta, Paju ja dosentti, LT Hannamari Välimaa ovat hammaslääketieteen edustajina mukana poikkitieteellisessä tutkimusryhmässä, joka tutkii koronaviruksen leviämistä simulaatio-olosuhteissa Phi6-malliviruksella. Tutkimuksen ensimmäinen ja julkisuutta saanut osa tehtiin ruokaravintolassa Helsingin keskustassa. Siellä selvisi, että virus levisi tartuttamiskykyisenä koko ravintolatilaan.

Ryhmässä on hammaslääkärien ja virologien lisäksi aerosolifyysikoita, KNK-lääkäreitä, teknillisen fysiikan diplomi-insinöörejä ja sisäilmatutkijoita. Kolmelle hammaslääketieteen kandidaatille projekti tarjoaa syventävien opintojen tutkielman ainekset. Laitoksia takana on useita niitäkin: HUS, Helsingin yliopisto, VTT, Työterveyslaitos, Ilmatieteen laitos, Tampereen yliopisto. Phi6-virustutkimuksesta projektissa vastaa mikrobiologian dosentti Nina Atanasova ja tutkimusta on rahoitettu Suomen Akatemian COVID-19-erityisrahoituksella sekä puolustusministeriön MATINE-rahoituksella.

– Tämä on ollut hirveän opettavaista. Hammaslääkärit katsovat asiaa omalta kantiltaan, ja kun mennään vaikka aerosolifysiikkaan, tilanne muuttuukin aika monimutkaiseksi. Toisaalta kävimme insinöörien kanssa pitkät keskustelut poran toiminnasta, Paju ja Lahdentausta kertovat. 

– Ilman virus- tai aerosoliosaamista hammaslääkärien tiedoista ei olisi mitään hyötyä. Tässä on niin monta erilaista osa-aluetta, että kukaan ei pystyisi tekemään tätä yksinään.

Lue koko juttu Hammaslääkärilehdestä 8/2021.

Lue myös
Etsitkö näitä?