Uutiset

Työ- ja virkaehtosopimuksetYliopistojen palkansaajille työehtosopimus

13.4.2022Heli Mikkola

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO hyväksyi yliopistojen uuden työehtosopimuksen perjantaina 8.4.

Sopimuksen perhevapaauudistus on työmarkkinoiden edistyksellisin, kun jatkossa kummallakin vanhemmalla on yhtä pitkä palkallinen perhevapaajakso. Yleiskorotus nostaa kaikkien palkkoja 1,45 prosenttia 1. kesäkuuta lukien.

Ensimmäisen vuoden korotukset ovat yhteensä 1,9 prosenttia, kun yleiskorotus nostaa kaikkien palkkoja 1,45 prosenttia 1. kesäkuuta lukien. Paikallinen 0,45 prosentin erä tulee jaettavaksi joulukuussa, kertoo JUKO tiedotteessaan.

Jukon mukaan toisen vuoden palkkaratkaisusta palkansaajajärjestöt ja työnantajien Sivista ry neuvottelevat tammikuun loppuun menneessä. Jos osapuolet eivät saavuta yhteisymmärrystä palkankorotuksista, sopimus on mahdollista irtisanoa päättymään 31. maaliskuuta 2023.

Luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen palkkiot nousevat 1,9 prosenttia 1. kesäkuuta lukien.

Yliopistojen yleinen työehtosopimus koskee noin 34 000:ta palkansaajaa. Sopimuksesta neuvottelevat JUKO, Ammattiliitto Pro, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Sivistystyönantajat Sivista.

 

Työmarkkinoiden edistyksellisin perhevapaauudistus

Yliopistojen uudessa työehtosopimuksessa korostuu tasa-arvo, kun sopimuksen myötä työntekijä saa palkallista raskausrahakautta 40 päivää. Lisäksi jatkossa kummallekin vanhemmalle maksetaan palkallista vanhempainvapaata 32 päivää.

JUKO tavoitteli perhevapaiden osalta sukupuolineutraalia terminologiaa ja yhtä suurta määrää palkallisia perhevapaita kummallekin vanhemmalle. Tavoite vastaa elokuun 1. päivä voimaan tulevan lakiuudistuksen sisältöä.

– JUKOn hallituksen linjaama tavoite täyttyi. Linjaus oli yhteinen myös koko akavalaiselle kentälle, JUKOn yliopistosektorin neuvottelupäällikkö Katja Aho kertoo.

Neuvottelut uudesta työehtosopimuksesta alkoivat 11. helmikuuta. Sopimus on voimassa 1.4.2022–31.3.2024.

Kunta-alan sopimusneuvottelut jatkuvat edelleen.

Lue myös
Etsitkö näitä?