Ihmiset

OpiskelijatVuoden opiskelijat palkittiin Kuopiossa ja Turussa

20.11.2020Tiina Hoppe

Apollonian perinteinen Vuoden opiskelija -palkinto jaetaan vuosittain yhdelle opinnoissaan menestyneelle valmistuvalle hammaslääkärille kussakin hammaslääketieteellistä perusopetusta tarjoavassa yliopistossa.

Helsingin ja Oulun yliopistot jakoivat palkinnot keväällä, vaikka koronatilanne perui normaalit juhlallisuudet. Itä-Suomen ja Turun yliopistoissa palkinnot jaettiin lokakuussa, edelleen poikkeuksellisissa olosuhteissa.

Itä-Suomen yliopistossa palkinnon sai Noora Lampinen ja Turun yliopistossa Airald Dupont.

Tulevaisuus on avoinna

Itä-Suomen yliopistossa stipendien saajat julkistettiin ilman juhlallisuuksia. Noora Lampinen oli ajamassa töistä kotiin, kun hän huomasi puhelimessaan stipendeihin liittyvän sähköpostin.

– Piti oikein pysähtyä levikkeelle lukemaan viesti, Lampinen sanoo.

– Oli positiivinen ja kannustava yllätys, että palkinto osui kohdalle.

Opintojen loppuun saattaminen sujui Lampiselta suhteellisen mukavasti koronaviruspandemiaan liittyvistä rajoitustoimista huolimatta.

– Klinikka loppui maaliskuun puoli­välissä kuin seinään, ja kliiniset harjoitukset loppuivat. Minulta kuitenkin peruuntui vain kuusi potilaskertaa.

Luennot siirtyivät kampukselta verkkoon.

– Teams ja Zoom tulivat tutuiksi kevään mittaan, ja koneella tuli istuttua. Myös loppuseminaari toukokuussa hoidettiin etänä.

Syventävien opintojen harjoittelun Pieksämäen terveyskeskuksessa Lampinen pääsi aloittamaan heti kesäkuun alussa.

– Pieksämäellä koronatilanne oli rauhallinen ja potilaita normaali määrä.

Ultraäänilaitteen ja turbiiniporan käyttö oli kuitenkin kesällä kiellettyä, ja visiirin ja myssyn käyttöön piti totutella.
Marraskuun lopussa päättyvän harjoittelun jälkeen Pieksämäki vaihtuu Varkauden terveyskeskukseen. Kuntosalilla käyntiä, lenkkeilyä ja partiotoimintaa harrastava Lampinen sanoo olevansa tulevaisuuden suhteen vielä kaikelle avoin.

– En osaa vielä varmaksi sanoa, missä olen esimerkiksi viiden vuoden kuluttua. Tällä hetkellä haluan päästä tekemään moni­puolisesti eri toimenpiteitä kaikenikäisille ja kerryttämään kliinistä kokemusta.

Hammaslääkärinä Lampinen haluaisi olla potilaslähtöinen ja luotettava.

– Sellainen, että potilaan on mukava tulla uudestaankin vastaanotolleni.

Erikoistuminen kiinnostaa

Turun yliopistossa järjestettiin stipendienjakotilaisuus, jossa valtaosa oli kuitenkin mukana etäyhteydellä. Paikan päällä oli osa stipendien saajista ja henkilökuntaa.

– Olin todella otettu, tämä on suuri kunnia, sanoo palkinnon vastaanottanut Airald Dupont.

– Haluan vielä kertaalleen kiittää kaikkia kurssitovereitani sekä yliopiston ja klinikan henkilökuntaa. Ja tietenkin äitiä hyvästä kotikasvatuksesta.

Koronarajoitukset katkaisivat keväällä kliiniset harjoitukset myös Turussa. Dupontilta jäi klinikan sulkeutuessa hoitamatta muutama mielenkiintoinen protetiikan tapaus ja parodontologinen leikkaus.

– Onneksi minulla oli kuitenkin tarvittavat suoritteet kasassa jo ennen tätä.

Tällä hetkellä Dupontin päivät vierähtävät Etelä-Pohjanmaan lakeuksilla terveyskeskushammaslääkärinä.

– Aluksi näytti siltä, että koko harjoittelun aloittaminen saattaisi jopa peruuntua, mutta lopulta pääsinkin aloittamaan työt pari viikkoa etuajassa, hän kertoo.

Kliinisen työn lisäksi Dupont haluaisi jatkaa erikoistumisen ja tutkimustyön merkeissä.

– Ennen kaikkea odotan, että pääsisimme juhlimaan valmistujaisia ja lähtemään kurssimatkalle, hän mainitsee.

– Hammaslääkärinä haluaisin olla arvostettu niin kollegoiden kuin potilaidenkin silmissä.

Vapaa-ajallaan Dupont pelasi pitkään jalkapalloa, mutta on nyt siirtynyt crossfitin pariin. Lisäksi häntä kiinnostaa hyvä ruoka.

– Gastronomia kulkee minulla geeneissä.

Lue myös
Etsitkö näitä?