Tiede

HammaslääkäripäivätVoittajatutkimus: Hampaat säilyvät hyvin suussa juurihoidon jälkeen

16.11.2023Vuokko Maria Nummi
– Tavalliset välineet, nykyaikaiset tiedot ja Käypä hoito -suosituksen noudattaminen antavat hyvät eväät juurihoidolle, sanoo Anne Laajala. (Kuva: Heidi Harinen)

Juurihoidettujen hampaiden seurantatutkimus Survival of primary root canal treated teeth in 5 years: A practice-based study on tänä vuonna palkittu Hammaslääkäripäivien Mielenkiintoinen ja ajankohtainen kongressiesitys -palkinnolla.

– Tutkimuksessa selvitettiin primaarijuurihoidettujen hampaiden pysymistä osana hampaistoa viiden vuoden aikana. Tästä näkökulmasta (survival) juurihoitoja on Suomessa tutkittu vähän. Sen sijaan on enemmän keskitytty juurihoidettujen hampaiden täydelliseen paranemiseen (success), toteaa palkitun tutkimuksen ensimmäinen kirjoittaja, erikoishammaslääkäri (kliininen hammashoito, kariologia ja endodontia), hammaslääketieteen tohtori Anne Laajala.

Laajalaa tämä ristiriita kiinnosti: Pysyvätkö hampaat suussa juurihoidon jälkeen, vai poistetaanko ne seuranta-aikana.

Tulokset ovat hyviä. Tutkimus toteutettiin terveyskeskusaineistolla. Satunnaisotoksella valitun 657 primaarijuurihoidon hampaista 92 prosenttia oli suussa viiden vuoden jälkeen. Ainoa tutkimuksessa esille noussut tilastollisesti merkitsevä tekijä oli potilaan ikä. Nuorempien potilaiden (20–39-vuotiaiden) primaarijuurihoidetuista hampaista vain hieman yli viisi prosenttia poistettiin seurannassa, kun vanhemmilla ikäluokilla prosenttiosuus oli yli 10.

– Juurihoidon paranemisen kriteereissä saattaa olla meillä kansainvälisenkin tutkimustiedon perusteella tarkistamisen varaa. Juurihoidetulta hampaalta ei aina tarvitse välttämättä odottaa täydellistä paranemista, vaan olisi muistettava, että oireettomuus ja hampaan säilyminen osana purentaa on tärkeä hoidon onnistumisen mittari, etenkin potilaalle.

Laajalan mukaan Suomessa tehdään jo nyt laadukasta juurihoitoa yleispraktiikassa aivan tavallisilla välineillä. Hoidon onnistuminen perustuu nykyaikaisiin tietoihin ja juurihoidon Käypä hoito -suositukseen.

Laajala kertoo pohtineensa ryhmän kanssa jatkotutkimusta, mutta mitään ei ole vielä viritelty. Yhtenä hidasteena tällä hetkellä on hyvinvointialueuudistus, joka hankaloittaa rekisteritutkimukseen tarvittavien lupien saamista.

 

Palkintoperusteissa huomioitiin aiheen tärkeys

Apollonian koulutustoimikunnan posteritoimikunta perusteli valintaa seuraavasti: Laajalan kongressiesitys oli selkeä, aihevalinnaltaan tärkeä ja laajaa kollegakuntaa koskettava.

– Lähestymistapa oli käytäntöperusteinen. Tutkimuksessa selvitettiin, miten juurihoidot onnistuvat eri ikäryhmissä ­
viiden vuoden seurannassa. Tutkimuksen perusteella ne onnistuvat hyvin eikä lopputulokseen ollut vaikutusta tekijän koulutuksen tasolla. Primaaridiagnoosilla ei ollut vaikutusta juurihoidon ennusteeseen. Huolestuttavaa oli se, että diagnoosi puuttui lähes joka kolmannesta hoidosta, kertoo dosentti, erikoishammaslääkäri Merja Laine. Toimikuntaan kuuluivat myös Anu Kiukkonen, Johanna Tanner ja ­Battsetseg Tseveenjav.

Laine kertoo, että näyttelyyn saatiin esityksiä kaikista yliopistoista. Ortodontia, parodontologia ja purentafysiologia olivat hyvin edustettuina. Tuoretta näkökulmaa edustivat tutkimukset muun muassa opiskelijoiden stressin lievityksestä musiikin avulla, potilaiden kokemuksista palvelusetelin käytöstä sekä suunterveyden vaikutuksesta raskausdiabeteksen riskiin. Mukana oli myös useampia pedagogiikkaan liittyviä esityksiä.

Lue täältä kaikki Hammaslääkäripäivien 2023 posteritiivistelmät.

Lue myös
Etsitkö näitä?