Uutiset

Juuri nytTärkein sijoitus

16.6.2023Nora Savanheimo

Turvallinen synnytys, koulupsykologin vastaanotto, aurattu jalkakäytävä, puhdas juomavesi, päiväkodit, koulut, sairaalat. Missä elämä, siellä julkiset palvelut. Niitä tekevät julkisen työn ammattilaiset.

Yllä olevat tekstit ovat otteita Tärkein sijoitus -yhteiskampanjasta, jonka KT ja kunta- ja hyvinvointialan pääsopijajärjestöt käynnistivät toukokuussa julkisen työn merkityksen puolesta. Kampanjan mukaan julkinen työ on Suomen tärkein sijoitus, koska sen tuottamat palvelut kannattelevat Suomea kaikkina aikoina.

Olen vahvasti kampanjan kannattaja. Julkiseen sektoriin liitetään mielestäni nykyään liian usein negatiivia ilmauksia. Ymmärrän toki turhautumisen esimerkiksi hoitoon pääsyn suhteen, mutta en yleistyksiä julkisen sektorin tehottomuudesta tai puheita paisuneesta menoerästä.

Julkisen sektorin ammattilaiset tekevät parhaansa kuormittavassa tilanteessa. Hyvinvointialueiden toiminnan vakiinnuttaminen vie aikaa, ja monenlaisia ongelmia ratkotaan varmasti vielä pitkään. Kyselin vastikään hyvinvointialueilta, kuinka laajasti erilaisia uusia toimintamalleja on otettu käyttöön ja totesin, että kaiken muutoksen keskelläkin paljon hienoa kehittämistyötä on meneillään.

Opiskellessani hammaslääkäriksi minulle oli itsestään selvää, että haen töihin julkiselle sektorille. Ajattelin, että pääsen siten parhaiten edistämään väestön terveyttä sekä auttamaan heikommassa asemassa olevia. Toteutuisivatko nämä arvoni nykyisin julkisen sektorin töissä?

Uskon, että meistä useimmille on tärkeää, että koemme tekevämme merkityksellistä ja arvojemme mukaista työtä ja koemme, että työtämme arvostetaan. Ajattelen, että erityisen tärkeää tässä ajassa on huolehtia siitä, että julkisen sektorin työpaikat ovat houkuttelevia. Tämän vuoksi toivon, että hyvinvointialueilla päästään mahdollisimman pian tulipalojen sammuttamisesta työolojen kehittämiseen. Tämä vaatii riittävän rahoituksen ja toimintaedellytykset, jotta hyvinvointialueet kykenevät onnistumaan niille annetuissa tehtävissä.

Kampanjan sanoin: oletko koskaan ajatellut, että julkisen sektorin työhön panostaminen voi olla Suomen tärkein sijoitus?

Nora Savanheimo
Hammaslääkäriliiton varatoiminnanjohtaja

  • Tärkein sijoitus -kampanjasivu: www.tarkeissatoissa.fi/tarkeinsijoitus
Lue myös
Etsitkö näitä?