Uutiset

ErikoistumisopinnotSuulääketieteen erikoisalaa­ käsitellään keväällä

26.1.2024Heli Mikkola

Erikoistumiskoulutuksen koordinaatiojaosto käsittelee suulääketieteen erikoisalan mahdollista perustamista todennäköisesti tämän kevään aikana. Viime vuonna julkaistussa raportissaan erikoistumiskoulutusta selvittänyt työryhmä esitti suulääketiedettä uudeksi erikoisalaksi muiden ehdotusten ohella.

Työryhmä totesi raportissaan, että Suomessa suulääketieteen erikoisala olisi diagnostinen, kliininen ja konsultoiva. Koulutuksen tulisi valmistaa yhteistyöhön lääketieteen erikoisalojen kanssa.

Oman erikoisalan perustamista pidettiin raportissa parhaana mahdollisuutena varmistaa valtakunnallisesti tasa-arvoinen ja tasalaatuinen sekä riittävän kattava suulääketieteen alan osaaminen. Suurimmaksi haasteeksi nimettiin kouluttajaresurssit. Tarvittaessa mallia ja tukea voitaisiin alkuvaiheessa hakea ulkomaisista osaajista ja koulutusohjelmista.

”Mikäli erikoisala perustetaan, tulisi suulääketieteen koulutuksessa erityisesti huomioida yleislääketiedettä, geriatriaa, genetiikkaa, diagnostiikkaa, farmakologiaa sekä kokonaisuuksien kattamista, eikä kapeaa erikoisalaa. Oleellista on erityisesti vaikeasti yleissairaiden potilaiden suun- ja infektiofokuksien hoito”, raportissa todetaan.

Hammaslääketieteen erikoisalojen ja erikoistumiskoulutuksen uudistamista selvittävän työryhmän tekemään kyselyyn vastanneista (n = 98) vähän yli puolet (55 prosenttia) kannatti suulääketieteen perustamista. 21 prosenttia ei kannattanut suulääketieteen erikoisalaa ja 24 prosenttia ei osannut sanoa.

Jos koordinaatiojaosto hyväksyy uuden erikoisalan, sen perustaminen kytkeytyy erikoistumisasetuksen päivittämiseen, jonka puolestaan arvioidaan valmistuvan vuoden 2026 aikana.

Suulääketiede on erikoisala muun muassa Ruotsissa, Britanniassa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa. Ruotsiin suulääketieteen erikoisala perustettiin vuonna 2018.

Hammaslääkärilehden numerossa 1/2024 alkava vuoden 2024 Pohjoismainen teema on suulääketiede.

Lue myös
Etsitkö näitä?