Uutiset

TyöelämäSiilinjärvellä keskityttiin kotihoidon ­asiakkaiden suunterveyteen

8.12.2023Outi Hautamäki
Vastaava hammaslääkäri Anna-Maija Tiihonen pitää yhtenä Siilinjärven pilotin tärkeimmistä anneista sitä, että suuhygienisti koulutti kotihoidon hoitajia konkreettisesti suun terveydentilan tarkkailemiseen ja omahoidon avustamiseen. (Kuva: Eeva-Kaisa Kurkipuro)

Siilinjärvellä kokeiltiin viime vuonna, voidaanko kotihoidon asiakkaiden suunterveyteen vaikuttaa suuhygienistin ja kotihoidon lähihoitajan keinoin. Kokemukset työparin yhteistyöstä ovat niin hyviä, että ensi vuoden aikana malli otetaan käyttöön koko Pohjois-Savon hyvinvointialueella.

Pilotissa suuhygienisti ja kotihoidon lähihoitaja ovat arvioineet työparina asiakkaan suunterveyttä ja ravitsemustilaa kotikäynneillä. Kokeilussa oli mukana sata asiakasta.

Suuhygienistin tekemissä hoidon tarpeen arvioinneissa yli puolella asiakkaista havaittiin jatkohoidon ­(52 %) ja avun tarvetta suun omahoidossa ­(58 %). Lähes joka toiselle (43 %) lisättiin kotihoidon käynteihin toimenpiteitä ravitsemuksen tukemiseksi.

 

Hammaslääkäri ­pääsee suoraan työhön

– Yksi pilotin tärkeimmistä anneista oli se, että suuhygienisti koulutti kotihoidon hoitajia konkreettisesti suun terveydentilan tarkkailemiseen ja potilaan omahoidon avustamiseen, kertoo hyvinvointialueen koillisen alueen vastaava hammaslääkäri Anna-Maija Tiihonen.

Tiihosen mukaan hammaslääkärit kokivat yhteistyön Siilinjärven pilotin suuhygienistin kanssa antoisaksi.

– Vastaanotolle tulleiden potilaiden taustatiedot oli erittäin hyvin kirjattu ja omahoidon onnistuminen jo kartoitettu, joten hoitotoimenpiteitä pystyttiin tekemään jo ensimmäisellä vastaanottokäynnillä.

Säännöllisesti ja yhtäaikaisesti toteutettu suunterveyden ja ravitsemuksen arviointi tukee niin suunterveyttä kuin ravitsemusta.

– Esimerkiksi suussa esiintyvien kipujen syiden selvittäminen ja niiden hoitaminen voivat merkittävästi parantaa myös kotihoidon asiakkaan ravinnonsaantia, toteaa pilotin ravitsemusterapeutti Sohvi Koponen.

Lue koko juttu Hammaslääkärilehdestä 14/2023.

Lue myös
Etsitkö näitä?