Uutiset

HyvinvointialueetKahdeksan hammaslääkäriä aluevaltuustoihin

24.1.2022Heli Mikkola, Juha Korhonen
vaaliuurnilla_istock-1277965612_web
(Kuva: iStockphoto)

Aluevaltuustoihin valittiin Suomen ensimmäisissä hyvinvointialueiden vaaleissa kaikkiaan kahdeksan hammaslääkäriä. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella hammaslääkäreitä äänestettiin valtuustoon kaksi. Hammaslääkärikunnan äänikuningas oli Etelä-Savon hyvinvointialueen kirkkaasti suurimman äänimäärän kerännyt lääkäri ja hammaslääkäri Panu Peitsaro.

Valituiksi tulivat Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelta ylihammaslääkäri, EHL Pirkko Letto (sd., Vantaa), Länsi-Uudeltamaalta HLL, yksityishammaslääkäri Tiina Noro (kok., Vihti) ja HLL Anna Aintila (r., Kirkkonummi), Kanta-Hämeestä HLL Maija Kontturi (kok., Hämeenlinna), Etelä-Savosta EL, HLL Panu Peitsaro (liik.sit., Savonlinna), Pohjois-Karjalasta maakuntaneuvos, HLL Matti Kämäräinen (kesk., Nurmes), Pohjois-Pohjanmaalta HLL Jukka Tikanmäki (kesk., Pyhäjärvi) ja Lapista ylihammaslääkäri Timo Alaräisänen (kd., Kemijärvi).

Valituiksi tulleista kaikki paitsi Maija Kontturi ja Timo Alaräisänen ovat myös kunnanvaltuutettuja. Alaräisänen sai Lapin alueella kuudenneksi eniten ääniä, ja oli myös hyvinvointialueensa ainoa läpi päässyt kristillisdemokraatti. Kontturin valinta varmistui vasta tarkistuslaskennassa.

Ylen uutisen mukaan Peitsaro oli suhteellisesti laskettuna jopa valtakunnan ääniharava, sillä hän on saanut suuremman osan oman alueensa äänistä kuin kukaan muu millään hyvinvointialueella. Peitsaro oli ääniharava myös alkukesän 2021 kuntavaaleissa. Hammaslääkärilehti haastatteli häntä numerossa 9/2021.

Kunta- ja eduskuntavaaleihin nähden aluevaalien erityispiirteeksi osoittautui läpi menneiden sukupuolijakauma: 53 % tuoreista valtuutetuista on naisia. Hammaslääkäreissä tilanne on kuitenkin toinen, kun 57 % valituksi tulleista on miehiä ja 43 % naisia. Tuoreiden aluevaltuustojen kokoonpanossa silmiinpistävää on myös lääkärien ja muiden sote-alan ammattilaisten merkittävä edustus.

Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja Henna Virtomaa on tyytyväinen vaalitulokseen.

– Hammaslääkäriehdokkaita ei ollut listoilla mitenkään valtavasti, mutta läpi heitä meni kuitenkin aika hyvin.

Uutista on päivitetty 31.1. klo 16.45. Lisätty Maija Kontturin nimi ja korjattu sekä otsikkoon että tekstiin valituksi tulleiden hammaslääkärien määrä seitsemästä kahdeksaksi.

Lue myös
Etsitkö näitä?