Uutiset

Kela-korvauksetRahoitusta sairausvakuutuksen kohdentumisen tutkimiseen

27.1.2023Heli Mikkola

Hammashoidon sairausvakuutuskorvaukset on valittu yhdeksi Kelan kohdennetun tutkimusrahoituksen tämän vuoden viidestä aiheesta. Rahoitusta voi nyt hakea tutkimukseen, joka selvittää, mihin hammashoitoon käytettävissä olevat sairausvakuutuskorvausvarat pitäisi kohdentaa, jotta korvauksilla saataisiin mahdollisimman suuri terveys­hyöty.

Kelan Tietotarjotin.fi-palvelussa julkaistussa hakuilmoituksessa todetaan, että aihetta on suotavaa tutkia laajemmin kuin rekisterien pohjalta, esimerkiksi lisäksi potilasasiakirjamerkinnöistä.

Hammaslääkäriliitto pitää tutkimusaihetta tärkeänä ja on tyytyväinen, että siihen on tarjolla rahoitusta. Liitto nosti sairausvakuutuskorvausten merkityksen esille eduskuntavaalitavoitteissaan. Korvausmalli on uudistettava, korvaukset kohdennettava ja korotettava vähintään kaksinkertaisiksi, vuoden 2015 tasolle, liitto tiivistää tavoitteissaan.

– Tutkimus aiheesta on tervetullut ja auttaa jatkossa kehittämään sairausvakuutusjärjestelmää. Oikein kohdennetulla sairausvakuutuskorvauksella voidaan helpottaa väestön hoitoon pääsyä, toteaa liiton asiantuntijahammaslääkäri Anna Chainier.

Kela on varannut sairausvakuutuksen kohdentumisen tutkimuksen ­100 000 euroa. Hakuaika päättyy helmikuun lopussa.

Kela valitsee tietotarpeidensa pohjalta vuosittain aihealueet, joita koskevaa tutkimusta se rahoittaa.

Lue myös
Etsitkö näitä?