Tiede

HammaslääkäripäivätPosterinäyttelyn voittajatutkimus pyrkii parantamaan maksansiirtopotilaiden elämänlaatua

15.11.2022Laura Kimari
– Maksakirroosille voivat altistaa elämäntapojen lisäksi myös esimerkiksi hepatiitti B- ja C-virukset sekä autoimmuunisairaudet, toteaa Annika Olander.

Hammaslääkäripäivien tämänvuotisen posterinäyttelyn parhaaksi posteriksi valittiin maksansiirtopotilaiden suunterveyden ja siirronjälkeisen akuutin hylkimisreaktion yhteyttä käsittelevä Pre-trans­plantational Health Associates with Acute Rejection post Liver Transplantation.

Palkinnonsaajan valinneen posteritoimitoimikunnan mukaan yksi syy valintaan oli tutkimusaiheen tärkeys.

– Myös posteri itsessään on selkeästi, informatiivisesti ja ytimekkäästi laadittu, samoin kuin sen pohjalta kirjoitettu uutistiivistelmä, perustelee Apollonian koulutustoimikunnan puheenjohtaja, posteritoimikunnan jäsen Anu Kiukkonen.

Posterin ensimmäinen kirjoittaja on Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Annika Olander (ent. Norrman), joka tekee kliinistä työtä tällä hetkellä Etelä-Karjalan keskussairaalan suu- ja hammassairauksien poliklinikalla.

Ennen tässä posterissa esiteltyä tutkimusta nuori tutkija on julkaissut kaksi tutkimusta. Ne käsittelevät kasvojensiirtopotilaiden suun terveydenhoitoa sekä maksansiirtopotilaiden syljen biomarkkereita.

– Valmistuin hammaslääkäriksi vuonna 2018, ja kiinnostuin yleisterveyden ja suunterveyden yhteyttä kartoittavasta tutkimustyöstä opintojen loppupuolella ohjaajani Jaana Helenius-Hietalan innoittamana, Olander kertoo.

Helenius-Hietala on tarkastellut omalla tutkimusurallaan elinsiirtopotilaiden, kuten juuri maksansiirtopotilaiden, suunterveyttä.

– Tekemämme kirjallisuuskatsauksen perusteella maksansiirtopotilaiden suunterveyden yhteyttä akuuttiin hylkimisreaktioon ei ole aiemmin tutkittu, vaikka suunterveyden ja maksasairauksien yhteydestä onkin tutkimustietoa, Olander toteaa.

Tutkimusaineiston reilut 200 potilasta eivät olleet kovin iäkkäitä, keskimäärin vain noin 50-vuotiaita. Joukkoon mahtui hyvin eri-ikäisiä potilaita ja erilaisia maksansiirtoon johtaneita syitä – autoimmuunisairauksista alkoholin aiheuttamiin kirrooseihin.

Huomionarvoista on myös, että rekisteritutkimuksen aineisto on peräisin jo vuosilta 2000–2006.

– Noista vuosista erityisesti ei-alkoholiperäinen rasvamaksatauti, jolle altistaa muun muassa metabolinen oireyhtymä, on ikävä kyllä yleistynyt Suomessa, Olander toteaa.

Lue myös
Etsitkö näitä?