Uutiset

EdunvalvontaPäijät-Häme ulkoistaa 47 hammaslääkäriä

17.11.2020Heli Mikkola

Päijät-Hämeen perusterveydenhuollon ulkoistus koskee kolmea terveysasemaa ja 47:ää hammaslääkäriä. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän yhtymäkokous päätti sote-keskushankinnasta ja yhteisyrityksen perustamisesta Mehiläinen Oy:n kanssa elokuussa.

Perustettava yhteisyritys, Harjun terveys, tuottaa sote-keskuspalvelut Lahdessa, Iitissä ja Kärkölässä. Erikoissairaanhoito ja päivystys jäävät Päijät-Hämeen keskussairaalaan.

– Jonkin verran liittoon on kantautunut huolestuneita yhteydenottoja. Ei ole syytä olla tässä vaiheessa huolissaan. Siirto tapahtuu liikkeenluovutuksena, mikä tarkoittaa sitä, että siirtyvien hammaslääkärien palvelussuhteen ehtoihin noudatetaan nyt voimassa olevaa kunnallista lääkärisopimusta 28.2.2022 saakka, sanoo Hammaslääkäriliiton neuvottelupäällikkö Marja Pylkkänen.

28.2.2022 mennessä on sovittava siitä, miten palvelussuhteen ehdot jatkossa määräytyvät.

Päijät-Hämeessä hammaslääkärien ajatuksia tilanteesta selvitettiin kyselyllä keväällä, jolloin yhteisyrityksestä ei vielä ollut päätöstä.

– Tulossa oleva muutos huolestutti suurinta osaa vastanneista. Yli 70 % niistä hammaslääkäreistä, joiden työpaikan kaavailtiin tällöin siirtyvän ensivaiheessa, oli harkinnut työnantajan vaihtoa, kertoo Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän hammaslääkärien luottamusmies, terveyskeskushammaslääkäri Tarja Neuvonen.

Hammaslääkärit olivat huolissaan mm. ehkäisevän hoidon mahdollisesta vähenemisestä, työkuorman kasvamisesta entisestään sekä oman kliinisen autonomian vähenemisestä. Yhteisyrityksen hyötyinä puolestaan nähtiin mahdollinen päätöksenteon nopeutuminen, hallinnon osuuden väheneminen ja mahdollisuus saada uusia laitteita paremmin käyttöön. 72 prosenttia vastaajista ei nähnyt yhteisyrityksessä mitään hyötyjä. Kyselyn vastausprosentti oli 63.

Pylkkänen toteaa, että hankinnasta on tehty valitus markkinaoikeuteen. Tämä tarkoittaa sitä, että markkinaoikeus voi myöhemmin kumota tai korjata hankintapäätöksen.

Lue myös
Etsitkö näitä?