Ihmiset

Liitto 100 vuottaOma kello juhlavuoden kunniaksi

23.2.2024Juha Korhonen
Hammaslääkäriliiton juhlavuoden kellon, S.U.F Helsinki X Hammaslääkäriliitto 100V, hinta veroineen on 2 950 euroa. Tilausoikeus­ on vain liiton jäsenillä. (Kuva: S.U.F Helsinki)

Hammaslääkäriliitto tarjoaa jäsenilleen mahdollisuuden tilata kellon, joka juhlistaa liiton 100-vuotista taivalta. Automaattikellon on suunnitellut suomalainen kelloseppä Stepan Sarpaneva. Sarja on rajoitettu maksimissaan sataan kappaleeseen ja yhteen kelloon per jäsen.

Ajatus hammaslääkäreille suunnatusta kellosta virisi parisen vuotta sitten, kun liiton hallituksen opiskelijajäsenenä ollut Konsta Määttä esitteli ajatuksensa kokouksen yhteydessä. Kun idea herätti kiinnostusta, Määttä oli yhteydessä Sarpanevaan, joka suostui yhteistyöhön. Tunnettuun muotoilijasukuun kuuluva Sarpaneva on ainoa suomalainen itsenäinen kellovalmistaja.

– Tämä on siisti juttu – automaattikellot ovat kiinnostaneet minua jo pidempään. Samalla tämä täydentää lääkärikellojen sarjan, Määttä kertoo. Sarpaneva suunnitteli kellon myös Lääkäriliitolle, kun se täytti sata vuotta vuonna 2010.

Helsingissä suunniteltu ja valmistettava kello perustuu S.U.F 180-malliin, joka on pelkistetyn minimalistinen kenttäkello. Määtän mukaan suunnitteluvaiheessa tavoitteena oli etsiä malli, joka olisi ajaton ja sopisi mahdollisimman monelle, niin naisille kuin miehille.

– Laadukas kello kestää aikaa. Jos kelloa huoltaa, se voi toimia läpi elämän ja säilyä myös seuraaville sukupolville.

Määttä kertoo, että häntä kiehtoo kelloissa käsityönä rakennettu hienomekaniikka. Automaattikello ei tarvitse pattereita, vaan se vetää itsensä käden liikkeen avulla. Kellosepän ja hammaslääkärien työstä löytyy myös yhteisiä piirteitä, sillä molemmat ovat tarkkuutta vaativia käsityöammatteja.

Määttä uskoo, että kellolle riittää kysyntää. Vaikka automaattikellot ovat arvokkaita, ne myös säilyttävät hyvin arvonsa.

– Kelloa ei pitäisi silti ostaa arvonkehitys mielessä. Nämä ovat ihan päivittäiseen käyttöön tarkoitettuja käyttötuotteita.

Lisätietoja ja tilaaminen: sufhelsinki.com/hammaslaakari­liitto100

Lue myös
Etsitkö näitä?