Tiede

Tiede ja työNäin toimenpideluokitus muuttuu vuonna 2025

27.11.2024Tuula Kock, Hanna-Leena Saarela, Nora Savanheimo, Sabiina Ylönen
Hoitopelon hoidossa otetaan käyttöön omat koodinsa ja oikomishoidon koodiryhmässä mm. uusia ja palautettuja koodeja. (kuva: iStock)

Tammikuun 2025 alku tuo muutoksia suun terveydenhuollon toimenpideluokitukseen sekä muutoksia sairausvakuutuksesta korvattaviin toimenpiteisiin ja korvaustaksoihin. Uutena ryhmänä luokitukseen tulevat hoitopelkoon liittyvät toimenpiteet. Julkisessa terveydenhuollossa asiakasmaksut nousevat, toimenpidepalkkiot pysyvät ennallaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylläpitämään suun terveydenhuollon toimenpideluokitukseen on tehty lukuun W Muut ja useisiin elinjärjestelmiin kohdistuvat toimenpiteet uusi ryhmä, WH Hoitopelkoon liittyvät toimenpiteet. Tälle on tehty alemman tason ryhmiksi WHA Hoitopelon arviointi, pelon hoidon suunnittelu ja hoidettavuuden tukeminen sekä WHB Hoitopelon hallinta hoidon yhteydessä.

Molemmissa ryhmissä on kaksi toimenpidekoodia (ks. alla), joiden käyttö edellyttää hoitoa vaikeuttavaa, diagnosoitua pelkoa (ICD-10-koodi F40.2). Pelkodiagnoosiin on päädytty soveltuvin menetelmin, esimerkiksi haastattelun ja/tai pelkoa mittaavien lomakkeiden sekä aiemman hoitohistorian avulla.

Pelon hoidon toimenpidekoodit eivät ole suun terveydenhuollolle spesifejä, vaan ne on tarkoitettu laajemmin myös muiden terveydenhuollon erikoisalojen käyttöön. Vaativuusluokat on määritelty suun terveydenhuollon toimintaa varten.

 

WH, Hoitopelkoon liittyvät toimenpiteet

WHA, Hoitopelon arviointi, pelon hoidon suunnittelu ja hoidettavuuden tukeminen

  • Koodin käyttö edellyttää hoitoa vaikeuttavaa, diagnosoitua pelkoa (ICD-10-koodi F40.2), johon on päädytty soveltuvin menetelmin esim. haastattelun ja/tai pelkoa mittaavien lomakkeiden sekä aiemman hoitohistorian avulla

WHA01, Hoitopelon hallinnan tai potilaan hoidettavuuden tukeminen

  • Erillinen pelonhoitokäynti ilman hoitotoimenpiteitä. Esim. yksilöllisen suunnitelman tekeminen yhdessä potilaan kanssa tai hoitohuoneeseen ja hoidon kulkuun tutustuttaminen. Suun terveydenhuollossa käynnin kesto on enintään 30 minuuttia.
  • Vaativuusluokka 5

WHA02, Hoitopelon hallinnan tai potilaan hoidettavuuden tukeminen, vaativa

  • Erillinen pelonhoitokäynti ilman hoitotoimenpiteitä. Esim. yksilöllisen suunnitelman tekeminen yhdessä potilaan kanssa, ilokaasu- tai hypnoosihoidon harjoittelu tai psykologinen hoitomuoto ilman toimenpiteitä. Suun terveydenhuollossa käynnin kesto on yli 30 minuuttia.
  • Vaativuusluokka 7

WHB, Hoitopelon hallinta hoidon yhteydessä

  • Koodin käyttö edellyttää hoitoa vaikeuttavaa, diagnosoitua pelkoa (ICD-10-koodi F40.2), johon on päädytty soveltuvin menetelmin esim. haastattelun ja/tai pelkoa mittaavien lomakkeiden sekä aiemman hoitohistorian avulla.

WHB01, Hoitopelon hallinnan tai potilaan hoidettavuuden tukeminen hoidon yhteydessä

  • Esimerkiksi potilaan rentoutus, kontrollintunteen vahvistaminen ja hoitoon totuttelu. Ei sisällä muihin toimenpiteisiin käytettyä aikaa. Muut hoitotoimenpiteet sekä esilääkitys kirjataan omilla koodeillaan. Suun terveydenhuollossa käynnin kesto on enintään 20 minuuttia.
  • Vaativuusluokka 2

WHB02, Hoitopelon hallinnan tai potilaan hoidettavuuden tukeminen hoidon yhteydessä, vaativa

  • Esim. potilaan rentoutus, kontrollintunteen vahvistaminen ja hoitoon totuttelu. Ei sisällä muihin toimenpiteisiin käytettyä aikaa. Muut hoitotoimenpiteet sekä esilääkitys kirjataan omilla koodeillaan. Suun terveydenhuollossa käynnin kesto on yli 20 minuuttia.
  • Vaativuusluokka 4

 

Uusia ja palautettavia toimenpidekoodeja oikomishoidossa

SJ Oikomishoito -koodiryhmään on tulossa uusia koodeja, palautuksia, voimassaolo- ja/tai tekstimuutoksia alla esitettyihin alaryhmiin ja niiden sisältämiin toimenpidekoodeihin.

Uusia, 1.1.2025 voimaan tulevia toimenpidekoodeja ovat SJD60 Retentiolangan taivutus, SJD70 Laboratoriovalmisteisen tai eri käynnillä taivutetun retentiolangan kiinnitys sekä SJE04 Purennan tasapainotus oikomishoidon loppuvaiheessa.

Lisäksi THL:n Suun terveydenhuollon toimenpideluokitukseen palautetaan aiemmin käytössä olleet toimenpidekoodit SJE02 Oikomishoitoon liittyvä hampaiston hionta, SJX11Hampaiston oikomishoitoon liittyvä hoitotoimenpide tai kontrolli, suppea sekä SJX21 Hampaiston oikomishoitoon liittyvä hoitotoimenpide tai kontrolli.

Toimenpidekoodin SJE90 Hampaiston oikomishoidon viimeistely voimassaolo päättyy 31.12.2024 ja sen korvaavat aiemmin mainittu palautettava toimenpidekoodi SJE02 Oikomishoitoon liittyvä hampaiston hionta sekä uusi toimenpidekoodi SJE04 Purennan tasapainotus oikomishoidon loppuvaiheessa.

Lisäksi alaryhmien sekä toimenpidekoodien nimiin ja seliteteksteihin on tehty tekstitarkennuksia, esimerkkinä SJE Oikomishoitoon liittyvä hampaiden muotoilu.

 

SJB Oikomishoito irtokojeilla

SJB30, Ekstraoraalivetojärjestelyt ja käytön opetus, irtokoje

  • Käytössä oleva toimenpidekoodi, jonka selitetekstejä on tarkennettu ja päivitetty tekstissä esimerkkinä olevien kojeiden osalta

 

SJC Oikomishoito kiinteillä kojeilla

SJC02, Kiinnikkeiden paikan määritys ja etsauskiinnitys

  • Käytössä oleva toimenpidekoodi, jonka selitetekstiä on tarkennettu kiinnikkeiden lukumäärän osalta seuraavasti: ”Käytetään osakojeen kiinnikkeiden etsauskiinnityksen yhteydessä, kun kiinnikkeitä on 1–6 kpl leukaa kohden”

SJC10, Rengaskiinnike / hammas

  • Käytössä oleva toimenpidekoodi, johon on lisätty uusi seliteteksti: ”Käytetään rengasta sovitettaessa. Ei käytetä yhdessä koodin SJD kanssa”

SJC20, Ekstraoraalivetojärjestelyt ja käytön opetus, kiinteä koje

  • Käytössä oleva toimenpidekoodi, jonka selitetekstiä on tarkennettu koskemaan myös intraoraalista vetoa luustoankkureiden välillä: ”Suun ulkoisen vedon käytön opastus. Esim. niskaveto, kombiveto, high-pull-veto, huulipuskuri, kasvomaski. Myös intraoraalinen veto luustoankkureiden välillä. Ensimmäisen käyttöopastuksen yhteydessä”

 

SJD Oikomiskojeen kaaret

SJD10, Kiinteän oikomiskojeen kaari

  • Käytössä oleva toimenpidekoodi, johon on lisätty uusi seliteteksti: ”Koodia käytetään käynnillä vain kerran leukaa kohden riippumatta kiinnitettävien kaarten lukumäärästä”

SJD20, Muotoiltava kiinteän oikomiskojeen kaari

  • Käytössä oleva toimenpidekoodi, johon on lisätty uusi seliteteksti: ”Muotoiltava tai kantikas kaarilanka. Koodia käytetään käynnillä vain kerran leukaa kohden riippumatta kiinnitettävien kaarten lukumäärästä”

SJD30, Vaativa kiinteän oikomiskojeen kaari

  • Käytössä oleva toimenpidekoodi, johon selitetekstiä on muutettu seuraavasti: ”Esim. taivutetut silmukat, jouset, vaativa kaaren taivutus. Koodia käytetään käynnillä vain kerran leukaa kohden riippumatta kiinnitettävien kaarten lukumäärästä”
  • Koodi ei siis sisällä 1.1.2025 alkaen vastaanotolla valmistettua retentiolankaa, vaan sen taivutukselle ja eri käynnillä tapahtuvalle kiinnitykselle on omat uudet koodinsa SJD60 Retentiolangan taivutus sekä SJD70 Laboratoriovalmisteisen tai eri käynnillä taivutetun retentiolangan kiinnitys

SJD40, Tehdas- tai laboratoriovalmisteisen palatinaali- tai linguaalikaaren kiinnitys leukakohtaisesti

  • Käytössä oleva toimenpidekoodi, jonka nimeä on tarkennettu (aiemmin: SJD40 Tehdas- tai laboratoriovalmisteisen palatinaali tai linguaalikaaren etsauskiinnitys tai sementointi)
  • Lisätty uusi seliteteksti: ” Koodia käytetään käynnillä vain kerran leukaa kohden riippumatta kiinnitettävien kaarten lukumäärästä. Sisältää myös miniruuvikiinnitteisen kojeen kiinnityksen.”

SJD50, Hammaslääkärin tekemä palatinaali- tai linguaalikaari juotoksineen

  • Käytössä oleva toimenpidekoodi, jonka nimeä on tarkennettu (aiemmin: SJD50 Hammaslääkärin tekemä palatinaali- tai linguaalikaari)
  • Selitetekstiä on tarkennettu seuraavasti: ”Hammaslääkärin taivuttama linguaali- tai palatinaalikaari, quad- tai bihelix, tai hammaslääkärin muotoilema kasvokaari tai huulipuskuri. Koodia käytetään käynnillä vain kerran leukaa kohden riippumatta kiinnitettävien kaarten lukumäärästä. Sisältää myös miniruuvikiinnitteisen kojeen taivutuksen vastaanotolla. ”

SJD60, Retentiolangan taivutus

  • Uusi, 1.1.2025 voimaan tuleva toimenpidekoodi
  • Vaativuusluokka: 8

SJD70, Laboratoriovalmisteisen tai eri käynnillä taivutetun retentiolangan kiinnitys

  • Uusi, 1.1.2025 voimaan tuleva toimenpidekoodi
  • Vaativuusluokka: 5

 

SJE Oikomishoitoon liittyvä hampaiden muotoilu

  • SJE-alaryhmän nimeä on tarkennettu (aiemmin: SJE Oikomishoitoon liittyvä hampaiden hionta)

SJE02, Oikomishoitoon liittyvä hampaiston hionta

  • Aiemmin käytössä ollut toimenpidekoodi, jonka voimassaolo on päättynyt. Toimenpidekoodi palautetaan toimenpideluokitukseen 1.1.2025 alkaen
  • (aiemmin: SJE02 Hampaiston oikomishoitoon liittyvä hionta)
  • Seliteteksteinä: ”Käytetään aktiivisen oikomishoidon aikana. Sisältää esimerkiksi hampaiden välien hionnan”
  • Vaativuusluokka: 6

SJE04, Purennan tasapainotus oikomishoidon loppuvaiheessa

  • Uusi, 1.1.2025 voimaan tuleva toimenpidekoodi
  • Selitetekstinä: ”Esimerkiksi materiaalilisäys tai purennan tasapainotushionta”
  • Vaativuusluokka: 6

SJE90, Hampaiston oikomishoidon viimeistely

  • Toimenpidekoodin voimassaolo päättyy toimenpideluokituksesta 31.12.2024 ja se korvataan koodeilla SJE02 Oikomishoitoon liittyvä hampaiston hionta ja SJE04 Purennan tasapainotus oikomishoidon loppuvaiheessa

SJX Muu oikomishoito

SJX11, Hampaiston oikomishoitoon liittyvä hoitotoimenpide tai kontrolli, suppea

  • Aiemmin käytössä ollut toimenpidekoodi, jonka voimassaolo on päättynyt. Toimenpidekoodi palautetaan toimenpideluokitukseen 1.1.2025 alkaen
  • Selitetekstinä: ” Käytetään vain silloin, kun ei tehdä muuta oikomistoimenpidettä, esim. separointi, lyhyt irtokojeen, ekstraoraalivedon tai retentiolangan kontrolli ilman toimenpiteitä”
  • Vaativuusluokka: 2

SJX21, Hampaiston oikomishoitoon liittyvä hoitotoimenpide tai kontrolli

  • Aiemmin käytössä ollut toimenpidekoodi, jonka voimassaolo on päättynyt. Toimenpidekoodi palautetaan toimenpideluokitukseen 1.1.2025 alkaen
  • Selitetekstinä: ”Käytetään vain silloin, kun ei tehdä muuta oikomistoimenpidettä, esim. kiinteän kojeen pienet aktivoinnit/toimenpiteet ilman kaarten irrotuksia, ekstraoraalivetojen säädöt, helixin pieni aktivointi suussa”
  • Vaativuusluokka: 4

 

Muita voimassaolo- ja tekstimuutoksia

Muissa koodiryhmissä on tarkennettu seuraavien toimenpidekoodien selitetekstejä: SAA03 Suun erikoisalakohtainen tutkimus, SAE01 Hoitovasteen arviointi, suppea, SAE02 Hoitovasteen arviointi, perustaso sekä SAE03 Hoitovasteen arviointi, laaja. Lisäksi toimenpidekoodin WYA60 Kiireelliseen suunhoidon tarpeeseen liittyvä käynti voimassaolo päättyy 31.12.2024, sillä kyseinen koodi on ollut tarkoitettu vain valinnanvapauspilottien käyttöön.

 

SAA03, Suun erikoisalakohtainen tutkimus

  • Käytössä oleva toimenpidekoodi, jonka selitetekstiä on tarkennettu erikoisosaamisen osalta: ”Sisältää kliinisen tutkimuksen, perustuu lisäksi täydentäviin tutkimuksiin ja vaatii erikoisosaamista (perehtyneisyyttä kyseiseen erikoisalaan). Käsittää lähetteen tai seulonnan perusteella erikoisalakohtaiseen jatkotutkimukseen/hoitoon ohjatun potilaan tutkimuksen”

SAE01, Hoitovasteen arviointi, suppea

  • Käytössä oleva toimenpidekoodi, jonka selitetekstiä on täydennetty oikomishoidon näkökulmasta: ”Vähintään 10 min. Usein esimerkiksi juurihoidon, hammasinfektion ja yksittäisen limakalvomuutoksen hoitovasteen arviointi, anestesiahammashoidon jälkeinen seuranta ja oikomiskojehoidon vasteen arviointi kuuluvat tähän koodiin. Esim. oikomishoidossa väliarvio jatkohoidon tarpeesta silloin, kun oikomishoito ei pääty. Koodia ei käytetä oikomishoidossa jokaisella hoitokäynnillä”

SAE02, Hoitovasteen arviointi, perustaso

  • Käytössä oleva toimenpidekoodi, jonka selitetekstiä on täydennetty oikomishoidon näkökulmasta: ”Vähintään 20 min. Usein esim. aktiivisen karieksen pysäytyshoidon, gingiviitin, alkavan parodontiitin, limakalvosairauksien tai oikomishoidon hoitovasteen arviointi kuuluvat tähän koodiin. Esim. oikomishoidossa väliarvio jatkohoidon tarpeesta silloin, kun oikomishoito ei pääty. Koodia ei käytetä oikomishoidossa jokaisella hoitokäynnillä”

SAE03             Hoitovasteen arviointi, laaja

  • Käytössä oleva toimenpidekoodi, jonka selitetekstiä on täydennetty oikomishoidon näkökulmasta: ”Vähintään 30 min. Esimerkiksi keskivaikean parodontiitin hoitovasteen arvio tai oikomishoidon lopputarkastus. Usein tarvitaan myös diagnostisia lisätutkimuksia arvioinnin pohjaksi”

SBB10, Hampaiston jäljennökset:

  • Käytössä oleva toimenpidekoodi, johon lisätty uudet selitetekstit: ”Ei käytetä oikomishoidon kojejäljennöksissä. Sisältää diagnostiikassa ja hoidon suunnittelussa käytettävät mallit jäljennösmenetelmästä riippumatta”

WYA60, Kiireelliseen suunhoidon tarpeeseen liittyvä käynti

  • Toimenpidekoodin voimassaolo päättyy toimenpideluokituksesta 31.12.2024. Tarkoitettu vain valinnanvapauden pilottikäyttöön

 

Julkisen terveydenhuollon asiakasmaksut

Asiakasmaksuja tarkistetaan joka toinen vuosi kansaneläkeindeksin mukaisesti. Julkisen terveydenhuollon asiakasmaksujen enimmäismäärät nousevat 1.1.2025 alkaen. Maksujen korotukset painottuvat erikoissairaanhoitoon. Perusterveydenhuollon maksuja korotetaan pääsääntöisesti 22,5 % ja erikoissairaanhoidon 45 %.

Asiakasmaksuasetus määrittelee maksujen enimmäismäärät, mutta hyvinvointialue voi aina päättää periä myös alempia maksuja.

Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy julkaisee verkkosivuillaan perinteisen suun terveydenhuollon vastaavuusluettelon, jossa kuvataan kliinisten toimenpiteiden ja asiakasmaksujen välisiä yhteyksiä.

Hyvil neuvoo suun terveydenhuollon asiakasmaksuasioissa. Toivomme yhteydenottoja neuvontapyyntölomakkeella.

 

Sairausvakuutuksesta korvattavat toimenpiteet ja korvaustaksat

Kelan sairaanhoitokorvausten taksaluetteloon ei tule muutoksia 1.1.2025 alkaen. Seuraava päivitys tehdään kevään 2025 aikana, tarkempi ajankohta ja sisältö selviävät myöhemmin.

1.1.2024 alkaen suun perustutkimuksen (SAA02) asiakkaalle myönnettävä Kela-korvaus nousi 15,50 eurosta 30 euroon. Korvauksen noston tavoitteena oli helpottaa tutkimus- ja hoitopainetta hyvinvointialueilla. Suppean tutkimuksen (SAA01) ja erikoisalakohtaisen tutkimuksen (SAA03) osalta korvaustaksoja tarkastellaan seuraavan päivityksen yhteydessä.

Suun terveydenhuollon Kela-korvauksissa on käytössä 30 prosentin erikoislääkärikorotus oman erikoisalan toimenpiteissä. Korotukseen ei ole oikeutta perushammaslääkäritasoisissa toimenpiteissä, kuten ennaltaehkäisevissä toimenpiteissä. 1.1.2025 alkaen SAA -tutkimusten osalta erikoislääkärikorotus on voimassa vain erikoisalakohtaisessa (SAA03) tutkimuksessa, eikä SAA01 ja SAA02 koodeista makseta erikoislääkärikorotusta 1.1.2025 alkaen.

 

Lääkärisopimuksen mukaiset toimenpidepalkkiot

Perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa työskenteleville hammaslääkäreille maksettavat toimenpidepalkkiot ovat osa lääkärien virka- ja työehtoehtosopimusta (ns. Lääkärisopimus). Vaikka osa toimenpidepalkkiokoodeista on yhteneväisiä THL:n toimenpideluokituksen koodien kanssa, ovat nämä kaksi luokitusta kuitenkin toisistaan erillisiä.

Nykyinen Lääkärisopimus on voimassa 1.5.2022–30.4.2025. Toimenpidepalkkiojärjestelmään ei ole mahdollista tehdä muutoksia vuoden 2025 alusta sopimuksen voimassa ollessa, vaikka THL:n koodit muuttuvatkin.

Hammaslääkäriliiton jäsensivustolla oleva perusterveydenhuollon palkkiotaulukko (THL:n koodien ja TKHL-palkkioiden väliset yhteneväisyydet) päivitetään loppuvuodesta huomioiden THL:n koodien vuoden vaihteen muutokset.

 

Tuula Kock

asiantuntijalääkäri

Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy

 

Hanna-Leena Saarela

asiantuntijalääkäri, HLL

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

 

Nora Savanheimo

varatoiminnanjohtaja

Hammaslääkäriliitto

 

Sabiina Ylönen

vastaava asiantuntijahammaslääkäri

Kela

 

Lue myös
Etsitkö näitä?