Uutiset

TyöelämäMusiikki on tunnelman täsmälääke

29.10.2021Anni Temonen
paakuva_kuhmo_web
Kati Sarvela testasi Kuhmon Lentua-salin yhdessä saksofonia soittavan suuhygienisti Aija Porkan kanssa. – Ihminen on laumaeläin, ja henkilökunnan tunnelma tarttuu potilaaseen, hän muistuttaa sopivan musiikin valinnasta. (Kuva: Miikka Polvinen)

Kati Sarvela hahmottaa musiikin ja äänen merkityksen täydennyskoulutuksensa kautta. Sarvela on Tampereen yliopistossa kouluttautunut ja laillistettu hypnoterapeutti. Hän luennoi hammaslääkärintyönsä ohella ympäri Suomea aktiivisesti, muun muassa sote- ja pelastusalan ammattilaisille. Viimeksi hän sai sivutyönsä puolesta tehtäväkseen hoitaa säikkyä hevosta, joka rauhallisen äänenkäytön myötä suostui astumaan pelkäämäänsä hevostraileriin.

– Korkeat äänet rauhoittavat. Akustinen kitara- tai pianomusiikki rentouttaa useimpia ihmisiä, ja matala kontrabasso voi tuntua pelottavalta tai ahdistavalta, hän ajattelee. Erilaisissa tutkimusasetelmissa on testattu äänenkorkeuden vaikutusta hermostoon.

– Kun pienelle vauvalle lauletaan tuutulaulua, äidin korkeahko lauluääni rauhoittaa vauvaa. Jos saman laulun laulaa isä matalammalta, vaikutus onkin erilainen.

Oma rentous ja rauha tarttuu potilaaseen, joten huoneen äänimaailman kannattaa olla sellainen, että lääkärillä ja avustavalla hoitajalla on siellä hyvä olla.

– Ihminen on myös laumaeläin. Toisten tunnetila, kiire ja stressi tarttuu. Jos radion aamujuontajien jutut ärsyttävät tai hermostuttavat, kannattaa keksiä muu kanava tai oma soittolista – tai kysyä potilaan toiveita.

Voisiko työtä tehdä täydessä hiljaisuudessakin, radio kiinni? Sarvelan mukaan hyvinkin. Potilaalle tausta­musiikki on äänen turvaa, yhteyttä. Jos vastaanotto on hiljainen, kontaktia potilaaseen pidetään yllä puhumalla.

– Suurin osa kokee avuttomuutta, jos koko hoitokäynnin aikana ei sanota mitään.

Pekka Sinervon vastaanotoilla työskentelee useita hammaslääkäreitä. Mukana on myös oma perhe. Puolella lapsista on taidealan koulutus, parilla lääketieteellinen. Lasten kädenjälki näkyy odotustiloissa. Joskus odotusaulassa soitetaan elävää musiikkia.

Vastaanottohuoneissa kukin hammaslääkäri voi valita oman makunsa mukaisen äänimaailman. Osalla soi pop, toisilla rock’n roll. Pekka Sinervolle klassinen musiikki on rentouttavinta ja tuo parhaan työmotivaation.

– Minusta klassinen musiikki on musiikkiterapian drug of choice, hän toteaa.

– Mutta tärkeintä on, että hammaslääkärille ja hoitajalle itselleen tulee musiikista myös hyvä, rentoutunut olo.

Kati Sarvela taltuttaa kiirettä vastaanotollaan aktiivisemmin kuin koskaan aiemmin. Oma levollisuus on jo prioriteetti, johon yksityislääkärillä on ollut mahdollisuuskin vaikuttaa. Matalasta vuu-hengityksestä on apua vaikkapa potilasvaihdossa. Sitä Sarvela harjoitti pieninä palasina pitkin koronan kuormittavinta aikaa.

– Sitä voisi kuvailla sumusireeniksi merellä. Pitkä sisään- ja pitkä uloshengitys yhdistettynä matalaan ääneen.

Sinervo saa itsensä usein kiinni ääneen laulamisesta. Hän hyräilee vastaanotolla, lurittelee poratessaan ja puuduttaessaan. Laulain työtäs tee -asenne saa kiitosta varsinkin Walesissa: potilaat nauttivat.

– Totta kai väliin mahtuu – sanonko vain millaisia – päiviä! Mutta yritän saada aikaan sen tunnelman, että käsillä tehdessä on niin hyvä fiilis, että ihan laulattaa, kolmen maan kollega toteaa toiveikkaasti.

Erityisesti näin pyhäinpäivän ympärillä Espanjassa muistetaan menehtyneitä läheisiä. Pekka Sinervon mielestä taide ja musiikki jättää ihmisestä jäljen, johon hammaslääkärinkin kannattaa panostaa.

– Se on ainoa, mikä meistä lopulta jää jäljelle. Edes suurella vaivalla tehdyt keraamiset sillat eivät ole ikuisia.

Lue koko juttu Hammaslääkärilehdestä 12/2021!

Nuotit sopivan taustaäänen valintaan
  • Todennäköisesti kannattaa valita henkilökuntaa miellyttävä taustamusiikki tai -puhe. Jos radiossa soi potilaan lempibändi, mutta lääkäri kuormittuu tai häiriintyy siitä, lopputulos on yleensä kaikkien kannalta huonompi. Potilaita voi kannustaa oman musiikin kuunteluun hoitotuolissa.
  • Myös hiljaisuuden keskellä voi tehdä töitä. Potilaat kaipaavat silloin sanallista kontaktia toimenpiteen aikana.
  • Osalle potilaista radiokanavien intiimit tai synkät puheenaiheet voivat aiheuttaa hankalan olon.
  • Hammaslääkärilehden kyselyn perusteella rakastettuja taustaääniä ovat merisää, rento kitara- ja pianomusiikki ja maakuntaradiot.
Lue myös
Etsitkö näitä?