Uutiset

TyöelämäOn monia tapoja olla hammaslääkäri

20.9.2022Outi Hautamäki
hammaslaakari_siiri_savolainen_web
Siiri Savolainen haaveilee erikoistumisesta, mutta ei ole vielä päättänyt, millä alalla. – Oikeastaan kaikki erikoisalat kiinnostavat. Harmi, että ei ole yleishammaslääketieteen erikoisalaa, kuten lääketieteen puolella. (Kuva: Akseli Muraja)

– Pienen lapsen äitinä arvostan mahdollisuutta osa-aikaisuuteen, sanoo Siiri Savolainen.

Hän on työskennellyt tämän vuoden osa-aikaisesti kliinisenä opettajana Kuopion opetusklinikalla. Syyskuun alusta lähtien viikko jakautuu kolmeen sairaala­hammaslääkärin työpäivään KYS:n suupolilla ja yhteen opetuspäivään. Lopun viikosta hän on kotiäitinä. Välillä Savolainen tekee viikonlopputyötä lähialueiden terveyskeskuksissa.

Ennen paluuta Kuopioon Savolainen oli terveyskeskushammaslääkäri, viimeksi Kirkkonummella.

– Kliininen opettaja Kuopion opetusklinikalla on työ, johon olen aina halunnut.

Opetustyöhön houkutteli sen monipuolisuus.

– Opiskelijoiden into ja klinikan fiilis ovat työn suola. Muita houkutustekijöitä olivat osa-aikaisuus ja mahdollisuus yhdistää työn rinnalle
muuta.

Toimenkuvan parhaiksi puoliksi Savolainen nimeää monipuolisuuden lisäksi kollegat ja opiskelijat sekä joustavuuden. Etukäteen arvelutti lähinnä oma pedagoginen osaaminen. Välillä hän kaipaa keskittymistä vain yhteen potilaaseen kerrallaan.

– Klinikkasalissa pitää muistaa, mitä kenenkin potilaan hoidossa on menossa, kun monen opiskelijan työ on yhtaikaa kesken.

Sairaalatyössä Savolaista taas kiehtoi etukäteen haastava potilas­kanta.

– Myös sairaalatyössä oppii koko ajan uutta ja on mahdollisuus osa-aikaisuuteen. Työ on vaativaa, ja vähän arveluttaa, ovatko työpäivät haasteineen liian kuormittavia. Mutta kollegatuki on erinomainen.

Raha ei ole Savolaiselle mittari, mutta sairaalan palkkaus ei pidemmän päälle houkuttele.

– Tämä nykyinen työkuvioni ei välttämättä ole koko loppuelämän kombo.

Jos ajassa voisi mennä taaksepäin, yhden valintansa hän tekisi nyt toisin:

– Minulla oli käytännön syventävässä harjoittelussa Padasjoella loistava ohjaaja Annaliisa Öhman, ja olisi ollut järkevää jatkaa pidempään hänen opissaan. Hän rohkaisi aina tekemään ja luottamaan itseeni, ja sillä on ollut pitkäkantoisia vaikutuksia.

Lue painetusta Hammaslääkärilehdestä 11/2022 myös kolmen muun hammaslääkärin haastattelut heidän työuristaan. 

Lue myös
Etsitkö näitä?