Uutiset

HoitotakuuLiitto pettyi hoitotakuun höllentämiseen

16.5.2024Heli Mikkola

Hammaslääkäriliitto on tyytymätön pääministeri Orpon hallituksen päätökseen purkaa perusterveydenhuollon hoitotakuuseen tehdyt kiristykset. Tässä vesittyy moni asia, tiivistää toiminnanjohtaja Henna Virtomaa.

Suun terveydenhuollon hoitotakuun oli tarkoitus kiristyä marraskuussa neljästä kolmeen kuukauteen, sen sijaan nyt palataan aiempaan kuuteen kuukauteen.

Hallituksen kehysriihen laskelmien mukaan tällä ja perusterveydenhuollon hoitotakuun höllentämisellä nykyisestä kahdesta viikosta kolmeen kuukauteen saadaan 130 miljoonan euron säästöt.

– Tämä voi alueilla tuntua siltä, että muutos helpottaa elämää. On huomattava, että samalla myös rahat lähtevät. Tämähän on säästökeino. Kun hoitotakuuseen ei päästä nykyisilläkään resursseilla, suun terveydenhuolto ei oikeasti voisi menettää näitä rahoja, Virtomaa sanoo.

Virtomaan mukaan liiton tavoite on ollut vuosikymmenien ajan, että riittävän rahoituksen ja resursoinnin lisäksi Suomeen saadaan hoitotakuu, joka vastaa muun Euroopan tasoa.
– Sen eteen on tehty töitä pitkään.

 

”Toteuttaminen on sula mahdottomuus”

Esimerkiksi Lapin hyvinvointialueella hoitotakuuta tarkastellaan nykytilanteen kautta.

– Hoitotakuun piteneminen ei ole hyvä, mutta jos henkilöstöä ei ole ollut riittävästi aiempaankaan, on hoitotakuuta sula mahdottomuus toteuttaa. Tässä tilanteessa piteneminen takaisin kuuteen kuukauteen on varmasti ainoa oikea ratkaisu, sanoo johtava hammaslääkäri Eeva-Riitta Ylikärppä.

Hyvinvointialue ja sitä ennen Rovaniemen kaupunki ovat kamppailleet hoitojonojen kanssa pitkään. Uusin käänne on Lapin aluehallintoviraston hyvinvointialueelle huhtikuun alussa asettama uhkasakko, jonka nojalla Rovaniemen suun terveydenhuollon hoitoonpääsyn ongelmat on korjattava.

Ylikärpän mielestä uhkasakko olisi saattanut tehota ennen koronaa, jolloin tekijöitä olisi vielä ehkä saatu.

– Nyt ajoitus on väärä. Tässä tilanteessa, missä henkilöstöpula pahenee, on rekrytointi aika haastavaa kaikkien henkilöstöryhmien osalta. Toki yksi hammaslääkäri kerrallaan myös virkoja saadaan täytettyä. Panostusta on tehty nyt opiskelijoihin. Heissä on tulevaisuus.

 

Lue myös
Etsitkö näitä?