Kevät on ollut vahvasti lakkojen värittämää aikaa. Olemme Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön JUKO:n jäsenenä osallistuneet tähän mennessä neljään lakkoaaltoon. Historian laajin lakko on tätä kirjoittaessani edelleen meneillään.
Kevät on liitossamme paljon muutakin. Se on valmistautumista ja vaikuttamista. Sotevalmistelut ja hyvinvointialuejohtajien valinnat etenevät alueilla. Monta valintaa on jo tehty tai ollaan lähiviikkoina tekemässä. Eteneminen on kuitenkin suhteellisen eritahtista; siinä missä esimerkiksi STM:n kansliapäällikön Kirsi Varhilan on määrä aloittaa Satakunnan hyvinvointialueen johtajana jo kesäkuussa, on esimerkiksi Keski-Uusimaa ilmoittanut, että johtajan haku aukeaisi vasta elokuun alussa. Liiton tiimi on jo tavannut muutamia hyvinvointialueiden hallitusten puheenjohtajia, ja lisää tapaamisia on luvassa kesälomien jälkeen, sillä moni puheenjohtajista kokee työtilanteen nyt sellaiseksi, että tapaaminen on hyvä järjestää vasta alkusyksystä. Kiinnostusta suun terveydenhuoltoon on, sillä tapaamispyyntöön vastataan pääsääntöisesti kommentilla ”suun terveydenhuollosta puhuttiin juuri, ja olen kiinnostunut kuulemaan teitä”.
Tavoitteenamme on lisätä hyvinvointialueen päättäjien tiedontasoa suun terveydenhuollon palvelujen merkityksestä ja vaikuttaa siihen, että suun terveydenhuollon resursseista pidetään huolta. Kaikissa aluevaltuustoissa ei ole ammattikuntamme edustajia – hammaslääkäreitä tuli aluevaaleissa valituksi kahdeksalle alueelle. Lääkäreitä maan hyvinvointialuevaltuutetuista on noin 150. Heille ja muillekin sote-alan ammattilaisille on tärkeää välittää tietoa niin, että he pystyvät edustamaan myös suun terveydenhuoltoa. Tähän vaikuttamistyöhön haastamme mukaan teidät kaikki.
Tehokkain tapa saada viesti perille on välittää se paikallisesti. Liiton paikallisosastoilla on alueellisina toimijoina tärkeä rooli vaikuttamistyössä uusilla hyvinvointialueilla. Aluevaltuustoissa istuvien lääkärikollegojemme on tärkeä tietää, millaista suun terveydenhuolto ja hammaslääkärin työ on. Suun terveydenhuolto eroaa lääkäripalveluista erityisesti kliinisen hoidon toteuttamisen näkökulmasta. On tärkeää lisätä ymmärrystä ja havainnollistaa esimerkiksi sitä, mitä parityöskentely todellisuudessa tarkoittaa ja perustella se lääkärikollegoille. Lääkärille ei ole itsestään selvää, mistä koostuvat suun terveydenhuollon asiakasmaksut tai miksi työskentely on fyysisesti kuormittavaa ja päivät tiiviitä.
Tapaamisia päättäjien kanssa on järjestetty etäyhteyksin. Vihdoin tulevana kesänä tavataan ihan kasvotusten. Porin Jazzit saivat rinnalleen Suomen suurimman yhteiskunnallisen keskustelutapahtuman SuomiAreenan. Tapahtumaa on järjestetty vuodesta 2005 alkaen. Hammaslääkäriliitto on ollut menneiden vuosien aikana pariin otteeseen mukana SuomiAreenassa, tapaamassa poliitikkoja. Tänä vuonna olemme ensimmäistä kertaa ihan oikeasti stagella. Olemme 13.7. MTV-lavalla yhdessä Lääkäriliiton ja Terveydenhoitajaliiton kanssa. Luvassa on paneeli, jossa keskustellaan muun muassa terveyden edistämisestä sekä keskinäisestä yhteistyöstämme, myös neuvolan 100-vuotisjuhlavuosi huomioidaan. Nyt kannattaa suunnistaa Poriin!
Henna Virtomaa
Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja