Uutiset

KäsiongelmatKliininen ura – ei aina omissa käsissä

28.8.2023Anni Temonen
– Ajattelin, että nyt perustaidot ovat hallussa, on aika lisätä nopeutta ja tehokkuutta. Sitten joudut kääntämään tavoitteeksi hidastamisen, koska keho ei anna myöten. Se oli vaikeaa, sanoo Mikko Juutinen. (Kuva Maiju Pohjanheimo)

Kädentaitoammatissa sormet, ranteet ja hermosto ovat avaimia työkykyyn. Onneksi työ on pinsettiotetta taipuisampi, tietää käsiongelmien vuoksi työnkuvaansa muokannut Mikko Juutinen.

Erikoistuva hammaslääkäri Mikko Juutinen voi helposti palauttaa mieleensä potilaan, jota hän oli hoitamassa, kun käsien ongelmat alkoivat. Vasen käsi kramppasi. Peukalo kääntyi kohti kämmenpohjaa eikä kramppi lauennut ­
hetkeen.

Tapahtumasta on kahdeksan vuotta. Vähitellen kramppeja alkoi tulla myös oikeaan käteen. Kramppaavin ja särkevin käsin kului monta vuotta. Siltikin potilastyöt päättyivät lopullisesti vasta viime vuoden elokuussa.

– Sinnittelyä, hän muotoilee.

Toisaalta diagnoosiakaan ei löytynyt aivan heti.

– Tehtiin kattavasti aivojen ja kaularangan magneettikuvantamisia, hermoratatutkimuksia ja otettiin labroja. Oireideni syyksi paljastuneelle lihasdystonialle ei ole omaa spesifiä diagnostista tutkimusta.

Usein, jos keskittyi kovasti vaikkapa juurikanavan etsintään, vain työpari huomasi krampin alkaneen. Vakituinen hammashoitaja oppi tuntemaan hammaslääkäriparinsa yhdentoista yhteisen työvuoden aikana.

– Hän sitten kevyesti töytäisi, että katsohan, kun taas kramppaa. Toimenpiteeseen keskittyessä aivot blokkaavat aika tehokkaasti kivun
tunteen.

 

Kolmen kuukauden helpotus

Hoitavien lääkäriensä kanssa Juutinen on saanut keskustella sairaudestaan myös akateemisen teoreettisesti. Lihasdystoniassa, Juutinen kertoo, aivoista lähtee lihaksiin supistumiskäsky. Toimintahäiriössä supistuskäsky jää päälle eikä laukea, liikesäätelyn häiriö on siis aivoissa. Juutisen dystonia alkoi käsistä mutta vaikuttaa tätä nykyä myös alaraajoihin.

Kramppeja tuli alkuun vain töissä, mutta vähitellen kotonakin ja ne saattoivat herättää unesta. Kipuja oli enemmän, jos päivä oli ollut täynnä kliinistä työtä.

Juutinen on saanut botuliinitoksiini-injektioita etusormiin ja peukaloihinsa monta kertaa.

– Viheliäistä vain se, että vaikutus kestää kolmisen kuukautta, minkä jälkeen oireet palaavat. Sormet ovat aika arat pistosten jälkeen vähän samaan tapaan kuin olkavarsi rokotteista, eikä potilastyö heti onnistu, hän kuvailee.

– Kun botuliinitoksiini vaikuttaa hyvin, lihakset eivät oireile, mutta toisaalta silloin ei niillä mitään teekään. Injektio vie tehokkaasti voimat pinsettiotteesta.

Lue koko juttu Hammaslääkärilehdestä 9/2023!

Lue myös
Etsitkö näitä?