Uutiset

HyvinvointialueetHyvinvointialue vei Siilinjärveltä kutsujärjestelmän

5.4.2023Juha Korhonen

Yli 20 vuotta Siilinjärven suun terveydenhuollossa käytössä ollut aikuisten kutsujärjestelmä loppui, kun kunta liittyi vuoden alussa osaksi Pohjois-Savon hyvinvointialuetta.

– Järjestelmä oli tuonut meille suunterveyttä. Isoja vaurioita ei päässyt syntymään, kun potilaat olivat niin hyvin meidän näpeissä, Pohjois-Savon hyvinvointialueen koillisen alueen vastaava hammaslääkäri Anna-Maija Tiihonen kertoo.

Hyvinvointialueella päätettiin, että järjestelmä pitää purkaa, sillä se ei ole tasa-arvoinen muita alueen kuntia kohtaan. STM:n tärkeänä tavoitteena hyvinvointialueille on ollut tasa-arvoinen hoito ja hoitoonpääsy kaikille.

Alle 18-vuotiaille sekä erityisryhmille, kuten muistisairaille ja kehitysvammaisille, kutsujärjestelmä voitiin kuitenkin säilyttää.

 

Henkilöstön rakenne poikkeaa naapurikunnista

Tiihonen kertoo, että Siilinjärvellä on panostettu erityisesti ennaltaehkäisyyn, mikä näkyy henkilökunnan rakenteessa. Siilinjärvellä hammaslääkäreitä ja suuhygienistejä työskentelee samassa suhteessa, kun taas lähikunnissa yhden suuhygienistin rinnalla työskentelee keskimäärin kolme hammaslääkäriä.

Vielä kutsujärjestelmän purku ei juuri näy arjessa, mutta Tiihonen pelkää, että vaikutukset näkyvät pidemmällä aikajänteellä kustannusten kasvuna ja pidentyneinä jonoina. Hänen mukaansa myös potilaat ovat harmitelleet asiaa, mutta hyväksyneet muutoksen.

– He ymmärtävät, että asia harmittaa meitä yhtä lailla. Kyllähän tämä herättää ajatuksia – kannattaako hyviä toimintamalleja purkaa?

Siilinjärvellä on maksettu poikkeuksellisesti myös suuhygienisteille ja hammashoitajille toimenpidepalkkioita, mutta sekin malli piti purkaa.

– Toimenpidepalkkiot motivoivat paljon henkilöstöä, ja mallin lopettaminen herätti tosi paljon pahaa mieltä.

Jotain hyvääkin hyvinvointialue on tuomassa: Tiihosen mukaan myös Siilinjärvelle saadaan pian lohkeamapotilaiden palvelusetelit.

 

Etelä-Pohjanmaalla järjestelmä toistaiseksi ennallaan

Kutsujärjestelmiä on ollut käytössä harvakseltaan yksittäisissä kunnissa ja kuntayhtymissä. Hammaslääkärilehti uutisoi elokuussa 2022 Etelä-Pohjanmaalla sijaitsevan

Kaksineuvoisen alueesta, jossa suun terveydenhuollon hoitojonoja ei käytännössä ole lainkaan. Avainasiana Evijärven ja Kauhavan alueen onnistumiselle on pidetty aikuisten kutsujärjestelmää.

Mutta mikä on tilanne nyt, kun alue on osa Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialuetta?

– Toistaiseksi kutsujärjestelmään ei ole puututtu, eikä siirtyminen hyvinvointialueelle ole näkynyt suun terveydenhuollon asiakkaille mitenkään, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen Kaksineuvoisen sote-alueen johtava hammaslääkäri Riitta Hautala kertoo.

Hautala toteaa, että muutoksia ja toiminnan yhtenäistämistä vasta suunnitellaan. Siilinjärven kohtaloa hän ei toivo.

– Mielestäni olisi lyhytnäköistä ajaa alas meidän toimiva systeemi. Jos meidän resursseja, joita ei ole enempää kuin muuallakaan, aletaan siirtää muualle, niin ei se auta ketään. Silloin saadaan ainoastaan jonot tänne reuna-alueillekin ja toiminta sekaisin.

 

Lue myös
Etsitkö näitä?