Uutiset

HyvinvointialueetHoitotakuu kiristyy hetkeksi ennen hölläystä

17.5.2024Heli Mikkola

Suun terveydenhuollon hoitotakuussa on näköpiirissä kahden kuukauden pomppu. Marraskuun alussa takuu kiristyy kolmeen kuukauteen, ja pääministeri Orpon hallituksen päätös hoitotakuun höllentämisestä aiempaan kuuteen kuukauteen tulee voimaan vuoden 2025 alussa.

– Lakiteknisistä syistä hoitotakuuta ei saada palautettua kuuteen kuukauteen tämän vuoden aikana, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön lääkintöneuvos Merja Auero. Aihe oli esillä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen järjestämässä Suun terveydenhuollon kehittämisen verkostopäivässä toukokuun puolivälissä.

Terveydenhuoltolakiin tehtävät muutokset vaikuttavat suoraan hyvinvointialueiden rahoitukseen.

– Jos velvoitteita kevennetään, se otetaan määrärahoissa huomioon. Hoitotakuun keventämisen takia hyvinvointialueet menettävät tänä vuonna 108,2 miljoonaa, vuonna 2025 kaikkiaan 121,1 miljoonaa ja vuonna 2026 yhteensä 119 miljoonaa euroa, kertoi valtiovarainministeriön budjettineuvos Tero Tyni verkostopäivässä.

Hoitotakuun höllentäminen oli yksi pääministeri Orpon hallituksen päättämistä säästökeinoista valtiontalouden tasapainottamiseksi.

Lue myös
Etsitkö näitä?