Post

KoronavirusHoitojonot odottavat purkamista

12.8.2020Anu Tilander
laput_hoitolan_ovessa_jk
kuva: Juha Korhonen

– Kevään koronatilanteen kasvattamat hoitojonot odottavat kuitenkin vielä purkamista. Epidemia on paisuttanut suun terveydenhuollon hoitovelkaa, kun kiireettömiä hoitoja jouduttiin keväällä siirtämään ja keskittymään akuuttihoitoon, kertoo Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja Henna Virtomaa.

Liitto on pitänyt esillä, että suun terveydenhuoltoon tarvitaan nopeasti lisää rahaa, sillä jo valmiiksi liian pienet resurssit eivät tule riittämään koronan paisuttaman hoitovelan paikkaamiseen.

– Väestön hoitoon pääsyä voidaan nyt nopeasti parantaa ja kasvanutta hoitovelkaa pienentää esimerkiksi nostamalla Kela-korvauksia väliaikaisesti ja lisäämällä palvelusetelien käyttöä. Jatkossa tarvitaan myös suun terveydenhuollon palveluiden pitkäjänteistä kehittämistä ja vahvistamista osana sote-uudistusta, Virtomaa painottaa.

Suun terveydenhuollon viranomaisohje yhä voimassa

Viranomaisohje suun terveydenhuollon yksiköille COVID-19-epidemian aikana on päivitetty viimeksi kesäkuun alussa. Tämä ohjeistus on edelleen voimassa.

Ohjeesta löytyy tietoa esimerkiksi henkilökunnan suojautumisesta ja vastaanoton hygieniasta, hoidon tarpeen arvioinnista ja potilasohjauksesta sekä potilasturvallisuudesta.

Epidemiatilanteen vaihtelu eri puolilla Suomea tulee huomioida myös kesän jälkeen, kun vastaanotoilla sovelletaan yleisen tason viranomaisohjeita. Lisäksi sairaanhoitopiireillä tai kunnilla voi olla omia ohjeistuksia, joista saa tiedon alueen vastuuhenkilöiltä.

Elokuun alkupuolella uusien tautitapausten määrä on valtakunnallisesti vielä vähäinen, vaikka tartuntoja on todettu jonkin verran enemmän heinäkuun aikana. Arvioitu tartuttavuusluku on tällä hetkellä 1,10–1,40. (THL:n ja STM:n tilannekuva 6.8.)

THL päivittää tilannekuvaraportteja verkkosivulla.

Lue myös
Etsitkö näitä?