Tiede

Painotuoretta tiedettäFotodynaaminen hoito vähentää plakkia tehokkaasti

10.9.2021

Antibakteerinen fotodynaaminen terapia (aPDT) on niin tehokas menetelmä eliminoimaan biofilmin bakteereita, että jopa kahden viikon S. mutans -biofilmin elinkyky katoaa kokonaan. Teho on erinomainen myös anaerobeja vastaan.

Mekanismi perustuu valoherkistimenä toimivan väriaineen aktivoitumiseen valon vaikutuksesta. Toistaiseksi menetelmä on ollut vain klinikkakäytössä, koska valoaktivaatioon tarvittavia laitteita on tarjolla vain laserpohjaisena. Viimeaikainen kehitys LED-teknologiassa mahdollistaa aPDT-hoidon tuomisen jatkuvaan käyttöön ja kotiolosuhteisiin.

Tutkijat selvittivät jatkuvan foto­dynaamisen terapian vaikutusta plakin muodostumiseen ja varhaiseen ientulehdukseen. Prospektiivisessa asetelmassa 15 tervettä vapaaehtoista käytti aPDT-hoitoa neljän päivän ajan, pidättäytyen mekaanisesta suuhygieniasta. Tutkittavina hampaina toimivat ylähammaskaaren välihampaat (premolaarit), ja hoito annettiin satunnaistetusti vain toiselle puolelle. Osallistujien hampaiden tukikudokset olivat terveet. Plakin määrä mitattiin plakkiväriaineen avulla ja antibakteerinen vaikutus plakin bakteeriflooraan mitattiin sekvensoimalla plakin 16S-ribosomaalinen RNA. Kehittyvä ientulehdus arvioitiin ientaskun aMMP-8-mittauksin.

Suuhuuhteen vaikuttavan aineen, indosyaniinivihreän, todettiin tarttuvan tehokkaasti plakkiin. Hoidettavalla puolella oli tutkimuksen lopussa merkitsevästi vähemmän plakkia. aMMP-8-pitoisuudet olivat hoidettavan puolen premolaarien ientaskuissa tutkimuksen lopussa pienemmät. Hoidettavalla puolella plakin mikrobifloorassa havaittiin sokeria fermentoivien streptokokkilajien ja muutamien parodontiittiin liitettyjen bakteerilajien (Acinetobacteria, Capnocytophaga ja Rothia) suhteellinen väheneminen. Terveen suun bakteeriflooraan liitettyjen bakteerilajien, kuten Neisserian ja hemofilus-lajien suhteellinen määrä kasvoi. Plakin mikrobiflooran α-diversiteetti säilyi ennallaan. Haittavaikutuksia ei ­havaittu.

Tutkimuksen perusteella antibakteerisen fotodynaamisen terapian jatkuva käyttö hidastaa plakin muodostumista ja vähentää plakin aiheuttaman varhaisen ientulehduksen kehittymistä. Parodontiittia sairastamattomassa, terveessä suussa plakin kariogeenisten bakteerien suhteellinen määrä vähenee. Ientaskunesteen pienempi aMMP-8-pitoisuus osoittaa hoidon vähentävän ikenien bakteerikuormaa. Hoidon etuna on, että vaikuttava aine tarttuu erityisesti plakkiin, jolloin saadaan kohdennettu antibakteerinen vaikutus.

Painotuoretta tiedettä esittelee kansainvälisissä lehdissä juuri julkaistuja suomalaistutkijoiden tuloksia.

Indocyanine green-assisted and LED-light-activated antibacterial photodynamic therapy reduces dental plaque

Sakari Nikinmaa1, Niina Moilanen2, Timo Sorsa2,3, Juha Rantala1, Heikki Alapulli2, Anja Kotiranta2, Petri Auvinen4, Esko Kankuri5, Jukka H. Meurman2, Tommi Pätilä6

1 Neurotieteen ja lääketieteellisen tekniikan laitos, Aalto-yliopisto
2 Suu- ja leukasairauksien poliklinikka, HYKS, lääketieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto
3 Department of Oral Diseases, Karolinska Institute, Sweden
4 Biotekniikan instituutti, Helsingin yliopisto
5 Farmakologian osasto, lääketieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto
6 Lasten sydän- ja elinsiirtokirurgian klinikka, Uusi lastensairaala, Helsingin yliopisto

Dentistry Journal (Basel) 2021; 9(5): 52. Julkaistu 3.5.2021. doi: 10.3390/dj9050052.

Lue myös
Etsitkö näitä?