Fluoridipitoisuudeltaan enintään 500 ppm:n lasten hammastahnoja on huonosti saatavissa. Niitä kuitenkin suositellaan Käypä hoito -suosituksessa käytettäväksi alle 6-vuotiaille alueilla, joissa käyttöveden fluoridipitoisuus on yli 0,7 mg/l mutta alle 1,5 mg/l.
Asiantuntijoiden käymän keskustelun pohjalta syntyi tähän tilanteeseen vaihtoehtoinen ohjeistus 1 000 ppm:n tahnan käytöstä eri-ikäisille lapsille.
Liiton terveyden edistämisen asiantuntijahammaslääkäri Aija Hietala-Lenkkeri korostaa, että ohje ei ole virallinen suositus.
– Kyse on tasapainoilusta riittävän fluorinsaannin turvaamisen ja fluoroosivaurioilta välttymisen välillä, ja annostuksessa pitää olla tarkkana. Tutkimusnäyttöön perustuvaa valtakunnallista fluoridisuositusta näihin tilanteisiin ei ole.
Hietala-Lenkkeri näkee tärkeänä myös vastuunäkökulman.
– Potilasasiakirjoihin tulisi selkeästi merkitä, että huoltajaa on informoitu ensisijaisesta Käypä hoito -suosituksen mukaisesta annostuksesta ja frekvenssistä ja että siitä poiketaan yhteisymmärryksessä huoltajan kanssa.
Eri-ikäisille lapsille eri ohjeet
Jos fluoridipitoisuudeltaan enintään 500 ppm:n hammastahnaa ei ole saatavilla, vaihtoehtoisen ohjeistuksen mukaan alle 3-vuotiaille on suositeltavaa annostella kerran päivässä sipaisu tai riisiryynin kokoinen pieni määrä hammastahnaa, jossa on 1 000 ppm fluoridia. Suu pitäisi osata huuhtoa kevyesti vedellä, koska tahnan nielemistä tulisi välttää. Päivän toisella harjauskerralla hampaat harjataan pelkällä vedellä ilman tahnaa.
3–5-vuotiaille on suositeltavaa annostella kahdesti päivässä sipaisu tai riisiryynin kokoinen pieni määrä ja 5–6-vuotiaille kahdesti päivässä herneen kokoinen määrä hammastahnaa, jossa on 1 000 ppm fluoridia.
Jos juomaveden fluoridipitoisuus on yli 1,5 mg/l, fluorihammastahnan käyttöä ei Käypä hoito -suosituksen mukaisesti suositella alle 6-vuotiaille.
Ohjeistus on liiton verkkosivujen Suunterveys-osiossa.