Uutiset

TyöelämäAVIn lupa-asioissa ruuhkaa

14.11.2022Juha Korhonen

Etelä-Suomen aluehallintaviranomaisten lupa-asioiden käsittely on ruuhkautunut. Uuden luvan käsittelyaika on nyt noin 4–5 kuukautta.

Hammaslääkärien on haettava lupaa esimekiksi yhtiömuotoista vastaanottotoimintaa varten.

AVIn tavoite on käsitellä lupahakemukset kahdessa kuukaudessa. Ruuhka on syntynyt, koska terveydenhuollon hakemukset ovat lisääntyneet yli 40 prosenttia pandemiaa edeltäneeseen aikaan verrattuna.

Hakemukset käsitellään toimitusjärjestyksessä. Parhaiten oman luvan edistymistä voi jouduttaa tekemällä hakemuksen huolellisesti. Etelä-Suomen AVIn sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottajien palvelujen päällikkö Mikko Floréenin mukaan 90 %:iin hakemuksen jättäneistä joudutaan olemaan yhteyksissä 2–3 kertaa.

– Keskeisimmät liitteet, joissa on puutteita, ovat omavalvonta- ja lääkehoitosuunnitelma. Hammaslääkärien hakemukset ovat tosin yleensä keskivertoa tarkemmin tehtyjä.

AVIn terveydenhuollon ylitarkastaja Paula Hevosmaa lisää, että oman toimipaikan perustamiseen tarvitaan myös hygieniasuunnitelma, laitteisiin liittyvä selvitys ja mahdollinen Säteilyturvakeskuksen lupa.

Jos hammaslääkäri ryhtyy itsenäiseksi ammatinharjoittajaksi y-tunnuksella, silloin asiasta riittää pelkkä ilmoitus AVIlle. Floréen muistuttaa, että myös ilmoitusten rekisteröinnissä kestää yleensä parisen kuukautta.

– Tärkeintä on muistaa, että ennen kuin lupa on myönnetty tai ilmoitus rekisteröity, toimintaa ei saa aloittaa.

Lue myös
Etsitkö näitä?