Ihmiset

OpiskelijatTurun kaksostiimi juhli valmistumista

16.6.2023Annika Nissinen
Iida ja Aada Yliniskala on sekoitettu monesti toisiinsa, mutta tähän he suhtautuvat lähinnä huvittuneina. (Kuva: Krista Korkealehto)

Toukokuun lopulla päästiin jälleen onnittelemaan ja palkitsemaan opintonsa päättäviä kandeja. Turussa juhlapäivän ilon jakoivat Yliniskalan kaksoset Iida ja Aada: Iida Yliniskala sai Apollonian Vuoden opiskelija -palkinnon ja Aada Yliniskala Lasten hammashoidon jaoston stipendin. Sisarukset ovat jakaneet paljon muutakin kuin tämän juhlapäivän – kannustaneet ja tukeneet toisiaan sekä muistuttaneet myös vapaa-ajan tärkeydestä matkan varrella.

– Samalla vuosikurssilla opiskelu on ollut oikein mukavaa ja mielestäni helpottanut opintoja. Esimerkiksi muistiinpanojen kirjoittaminen luennolla oli tehokkaampaa kuin yksin, sillä kirjoitimme samaan docs-tiedostoon. Olemme myös muodostaneet yhdessä voitokkaan Niskalan veljekset -pöytäfutisduon, kertoo Aada.

Jos etsimällä etsii jotain haasteita yhteistaipaleesta, esille nousee ajatus siitä, että välillä rajanveto vapaa-ajan ja opiskelujen välille on ollut haastavaa: esimerkiksi viikonloppuna mieleen noussut asia klinikasta piti jakaa siskon kanssa.

 

Kannustamalla koulutetut

Sisarukset päätyivät valitsemaan hammaslääketieteen ja Turun ylipiston tietämättä toistensa alavalinnasta.

– Molemmille tuli yllätyksenä, että ajattelimme hakea samaan paikkaan, kertoo Iida.

Valinnassa painoivat käsillä tekeminen, akateemisuus, ihmisläheinen työ, säännöllinen työaika ja varma toimeentulo. Aadalle innostavinta opiskeluissa olikin juuri kohta, jossa päästiin siirtymään kliiniseen työhön ja hyödyntämään teoriaa käytännössä. Samalla alkoi muutamaan hammaslääkärin työn ”haasteeseen” opettelu eli aikaiset herätykset klinikalle ja kalenterien sorvaaminen.

– Haastavinta oli oman potilas­kalenterin hallinta klinikassa, kun yhteensovitettavia asioita oli suuret määrät. Hoitojaksot sujuivat mukavasti, kunhan vain kalenteriasiat saatiin kuntoon, muistelee Iida.

Opiskelujen aikana tärkeää on ollut yhteisöllinen ilmapiiri.

– Uuden oppiminen ja ammattiin kasvaminen on tuntunut turvalliselta kollegiaalisessa ja kannustavassa ympäristössä, toteaa Iida, ja Aada jatkaa:

– Opettajilta sai hyviä lisävinkkejä klinikassa, ja oppimisympäristö oli erittäin kannustava. Hajautus Porissa oli myös yksi opintojen kohokohdista!

 

Vastapainoa opiskeluille

Opintojen aikana saadut oivallukset liittyvät myös paljon muuhun kuin itse ammattiin ja kädentaitoihin.

– Viikonloppujen pyhittäminen rentoutumiselle ja harrastuksille oli oman jaksamisen kannalta erinomainen oivallus, miettii Aada.

Iidan opiskelujen suolana on ollut opiskelijajärjestötoiminta:

– Mieleeni on erityisesti jäänyt hetki, kun Hammaslääkäripäivien bussikuljetusta odotellessa uskalsin kirjoittaa nimeni THLKS:n hallituksen sihteerin ehdokaslistalle. Löysin kandi­seuratoiminnasta itselleni rakkaan harrastuksen ja pääsin kehittämään johtamistaitojani THLKS:n ja nykyisin SHOL:n hallituksen puheenjohtajana. Suosittelen muitakin tarttumaan rohkeasti uusiin pesteihin opiskelijajärjestöissä!

Toivelistalla hammaslääkäriuran suhteen molemmilla on monipuolinen työ. Iidalle toiveuraan kuuluisi myös opetustyötä ja hallintoa, Aadalle puolestaan ajatus erikoistumisesta. Aadalla alkaa seuraavaksi käytännön harjoittelu Porissa ja Iidalla kesän jälkeen Tammisaaressa.

– Vietän kesäkuukaudet Sveitsissä Kanderstegin partiokodissa vapaaehtoistöissä, minkä jälkeen suuntaan kätsyyn Tammisaareen. Odotan innolla, että pääsen tekemään potilastyötä ruotsiksi, kertoo Iida.

Toivotamme onnea ja mielenkiintoisia hammaslääkärivuosia kaikille valmistuville! Erityisesti haluamme onnitella vuoden opiskelijoita: onnea Turun ylipistoon Iidalle, Helsingin yliopistoon Lotta Lindforsille, Oulun yliopistoon Aleksi Salolle ja Itä-Suomen ylipistoon Ida Matikaiselle!

 

Lue myös
Etsitkö näitä?