Post

Suunterveys ja yleisterveysSähkösavukekauppiaat testaavat lain rajoja

12.11.2019Outi Hautamäki

Sähkösavukkeiden maku- ja hajuaineet on Suomessa kielletty, mutta alan erikoisliikkeet jatkavat niiden myyntiä. Sähkösavukkeiden haju- ja makuaineiden tiedetään houkuttelevan erityisesti nuoria käyttäjiä, minkä seurauksena heistä tulee nikotiiniriippuvaisia. Lisäksi näiden aineiden vaikutuksista ja turvallisuudesta ei ole riittävästi tietoa.

Kun vuoden 2016 tupakkalain myötä sähkösavukkeissa käytettävät nikotiininesteet tulivat Suomessa myyntiin, kiinnitettiin erityistä huomiota nuorten suojelemiseen näiltä tuotteilta. Sähkösavukkeita koskevat pääosin samat rajoitukset kuin tupakkatuotteita: ostoikäraja, esilläpitokielto sekä käyttökielto paikoissa, joissa tupakointikin on kielletty.

Sähkösavukkeiden erikoisliikkeet ovat kuitenkin jatkaneet maku- ja hajuaineiden myyntiä, mutta väittävät näiden aromien olevan tarkoitettu yksinomaan ruokiin ja juomiin, ei sähkösavukkeissa höyrystettäväksi. Kuntien tupakkavalvonnan antamiin myyntikieltoihin kauppiaat ovat vastanneet valittamalla päätöksistä oikeuteen, ja niinpä hallinto-oikeuksissa pohditaan paraikaa, myyvätkö sähkösavukeliikkeet näitä aromeja leivontaan, juomiin vai höyrystettäväksi.

Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Eeva Ollilan mukaan turvallisuuden varmistamista säätelyn ja valvonnan keinoin hankaloittaa se, että tuotevalikoima on laaja. Valvirassa on 8 400 aktiivista tuoteilmoitusta mahdollisesti markkinoille tulleista tai tulevista sähkösavukelaitteista, -nesteistä ja -oheistuotteista. Kukaan ei tiedä, mitkä tuotteet ovat Suomessa myynnissä.

Yhdysvalloissa sähkösavukkeisiin liittyvät vakavat keuhko-ongelmat ja kuolemantapaukset ovat herättäneet huolta. Monissa maissa sähkösavukkeiden käyttö on hyvin yleistä erityisesti nuorten keskuudessa. Sähkösavukkeiden säätelyä onkin alettu kiristää monissa maissa.

Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Eeva Ollila pohtii Tobacco Control -lehdessä julkaistussa artikkelissaan sähkösavukkeiden markkinoihin sekä säätelyyn ja sen valvontaan liittyviä kysymyksiä.
Artikkeli löytyy: https://tobaccocontrol.bmj.com/content/early/2019/10/21/tobaccocontrol-2019-055260. 

Lähde: Syöpäjärjestöt

Lue myös
Etsitkö näitä?