Uutiset

KoulutusSäästöpaineet uhkaavat opetusta Oulussa

27.5.2022Juha Korhonen

Oulun yliopiston Suun terveyden tutkimusyksikkö on säästöpaineiden kohteena. Lääketieteellisen tiedekunnan dekaani yrittää kuroa kiinni noin 150 000 euroa alijäämäistä budjettia suitsemalla henkilöstökuluja.

Huhtikuun alussa suu- ja leukakirurgian professori Geörgy Sándor jäi eläkkeelle, eikä korvaavan henkilön palkkaamisesta ole kuulunut suunnitelmia.

Suun terveyden tutkimusyksikön johtaja, professori Pekka Ylöstalo kertoo ymmärtävänsä tarpeen budjetin tasapainottamiseen. Hän kaipaa siihen kuitenkin suunnitelmallisuutta. Jos professuurit jätetään eläköitymisten jälkeen täyttämättä, se vähentää tutkimusaktiviteettia ja heikentää sekä erikoistumiskoulutuksen mahdollisuuksia että myös perusopetusta, josta tutkimusyksiköllä on hammaslääketieteessä suuri vastuu.

– Opetuksen järjestäminen vaarantuu tällä systeemillä. Henkilöstön supistaminen voi johtaa yllättäviin vaaratilanteisiin.

– Meillä on professorien määrä muutenkin Suomen matalin, tällä hetkellä 3,7 henkilötyövuotta. Ensi vuonna siitäkin uhkaa lähteä 0,7 henkilötyövuotta, kun ortodontian professori eläköityy.

Lisäksi Oulussa ollaan liittämässä Suun terveyden tutkimusyksikköä Elinikäisen terveyden tutkimusyksikön sekä Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksen kanssa yhdeksi yksiköksi.

– Mielestäni sillä ei saada säästöjä, kun ei ole henkilöstöä tai oheispalveluja, josta voisi vähentää. Tutkimusyhteistyötä se voi lisätä, mutta toisaalta sitä tehdään jo nyt.

Ylöstalon mielestä opetuspainotteiselle hammaslääketieteelliselle Oulun yliopiston rahanjakomalli on epäedullinen, koska keskushallinto ja tiedekunta saavat valtaosan tutkinnoista saatavasta korvauksesta.

Lue myös
Etsitkö näitä?