Yhä useampi hammaslääkäri työskentelee vain osan viikosta, ja yhä useammin tästä haetaan apua työssä jaksamiseen. Hammaslääkäriliiton erikoistutkija Jaakko Koivumäki näkee kehityksessä sekä hyvää että huonoa – ja samalla avaimet työvoimapulan nopeaankin ratkaisemiseen.
Jo vuosi sitten joka kolmas (33,8 %) hammaslääkäri ilmoitti tekevänsä päätoimeaan osa-aikaisesti. Tämän vuoden keväällä osa-aikaisten määrä oli noussut 37,5 prosenttiin.
Tuore tilanne selviää Hammaslääkäriliiton keväällä toteuttamasta työmarkkinatutkimuksesta. Kysely lähetettiin kaikille alle 63-vuotiaille hammaslääkäreille ja yli 62-vuotiaista niille, jotka ovat työelämässä. Vastausprosentti oli 28,1.
Siinä missä reilu kymmenen vuotta sitten osa-aikaisuuden yleisimpiä syitä olivat vapaa-ajan painottaminen (33,4 prosenttia vastanneista) ja halu työskennellä toisessakin työpaikassa (24,9 %), tämän vuoden vastauksissa lähes tasaveroiseksi vapaa-ajan (34,3 %) rinnalle on noussut työssä jaksamisesta huolehtiminen (33 %).
Vain 3,8 prosenttia kertoi syyksi sen, että heille ei ole tarjottu mahdollisuutta kokopäivätyöhön.
– Jaksaminen on lukujen valossa noussut kiistatta merkittäväksi syyksi (osa-aikaisuuteen) ja se ei ole millään tavalla positiivinen asia, koska se kertoo työhyvinvoinnin heikkenemisestä. Se on se huonoin syy tehdä osa-aikatyötä, vaikka sekin on positiivinen siinä mielessä, että se on vaihtoehto työkyvyn menettämiselle, sanoo liiton erikoistutkija Jaakko Koivumäki.
Yksi vapaapäivä keskellä viikkoa
Syy osa-aikaisuuteen ei ole aina yksiselitteinen, vaan siihen voi vaikuttaa monta eri asiaa. Keskiviikkoaamuna HLL Viivi Carr on ehtinyt viedä kuopuksensa päivähoitoon ja saatella esikoisensa koulumatkalle.
Sen jälkeen on muutama tunti aikaa itselle. Carr käy keskiviikkoisin usein uimassa ja hoitaa sitten perheen arkisia menoja kuten ruokaostoksia.
Nelisen vuotta sitten pääkaupunkiseudulta Porvooseen muuttanut Carr työskentelee Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella terveyskeskuksessa. Ensimmäiset kolme vuotta hän työskenteli täysiaikaisesti, mutta on viimeisen vuoden ajan tehnyt 30-tuntista työviikkoa siten, että keskiviikot ovat aina vapaapäiviä.
Aluksi hän toivoi tekevänsä kuusituntisia työpäiviä, mutta se olisi ollut työnantajalle hankala järjestää. Yksi vapaapäivä keskellä viikkoa onkin osoittautunut jopa paremmaksi vaihtoehdoksi.
– Ehdin urheilla, käydä kaupassa, hakea kuopuksen ajoissa päiväkodissa ja auttaa esikoista läksyissä. Pystyn myös hoitamaan arjen juoksevia asioita kuten lasten neuvolat, hammaslääkärit ynnä muun keskiviikkoisin.
Lue koko juttu Hammaslääkärilehdestä 10/2023!