Ihmiset

DenttariOpinnot odottavat mutta elämä ei

16.6.2023Vivianne Homanen
Vivianne Homanen. (Kuva: Manoela Paganin)

Olen viettänyt kohta neljä kuukautta kuvankauniissa ­Sienassa Toscanan sydämessä. Arkeni on koostunut viidennen vuoden hammaslääketieteen luentojen lisäksi uusien tuttavuuksien ja ystävien tapaamisesta ja reissuista ympäri Italiaa. Sekä tietenkin paikallisesta ruokakulttuurista nauttimisesta…

Opiskeluaikataulu on Italiassa melko joustava, ja ­vapaa-aikaa syntyy monesti aivan yllättäen. Lisääntynyt ­vapaa-aika ja sen tuomat aktiviteetit tuntuvat melko säntilliseen elämään tottuneesta denttarista toisaalta mukavalta
vaihtelulta.

Olen kulkenut opintopolkuani ala-asteelta asti ilman pidempiä taukoja. Olen antanut elämän ja opintojen viedä ja mutkien kautta päätynyt hammaslääketieteen opintoihin. Niiden myötä suuntasin eteläisestä Suomesta Ouluun. Koska olen aina pitänyt maisemanvaihdoksista, muutto uuteen kaupunkiin oli hyvällä tavalla jännittävää.

Samasta syystä olen aina tiennyt haluavani matkustaa, viettää edes jonkin aikaa ulkomailla ja erityisesti mennä opiskelijavaihtoon. Opintojen edetessä ja paineiden kasvaessa syntyi luonnostaan tarve pienelle hengähdystauolle, ja päätin viettää välivuoden opinnoistani.

Keskimäärin alamme opiskelijakunta koostuu hyvin tunnollisista opiskelijoista, joista useimmat kohtaavat opintojensa aikana luonteenpiirteensä ja opintojensa vaativuuden risteymäkohdan. Oma draivi rakentaa polkuaan kohti työelämää ja ponnistelujen aiheuttama paine kohtaavat. Jokainen käy oman taistelunsa, pysähtyäkö vai kulkea polkua muun joukon mukana.

Niille, joille ei ole kertynyt välivuosia ennen opintoja, on haastavaa jättäytyä porukasta. Näin kävi minullekin, mutta sisälläni kasvanut tarve ja opintojen mittaan kasvanut itsenäisyys vahvisti päätöstäni. Opinnot kyllä odottavat mutta elämä ei.

Opiskelijavaihto ja matkustelu ovat tarjonneet ainutlaatuisen tilaisuuden tutustua niin paikallisiin ihmisiin kuin muista maista tulleisiin opiskelijoihin. Olen aina uskonut, että alamme vaatii paljon kykyä käsitellä erilaisuutta, erilaisia ihmisiä ja persoonia sekä kykyä mukautua keskusteluihin heidän kanssaan. Vaikka empatia ja ihmislähtöisyys työssä usein tulee luonnostaan, ei ole pahitteeksi tutustuttaa itseään erilaisiin ihmisiin ja ympäristöihin.

Isossa roolissa ajatustyössäni tulevan suhteen ovat olleet näiden uusien tuttavuuksien tarjoamat näkökulmat sekä heidän tarinansa ja kokemuksensa. Näiltä ihmisiltä saamani tuen määrä on edistänyt paloani omanlaisen tulevaisuuden rakentamiselle.
Koen, että välivuosi ja vaihtokokemukseni antavat lisäpaukkuja viimeiseen opintovuoteen ja lopulta valmistumiseen. Opintojen intensiivisyyden vuoksi on helppo hukkua oravanpyörään ja taklata opintojaan kykenemättä hahmottamaan, mitä haluaisi niiltä saavuttaa.

Välivuosi ja erityisesti opiskelijavaihto ovat auttaneet minua ymmärtämään paremmin, mitä haluan tulevalta uraltani ja tulevaisuudeltani.

Suosittelen tilaisuuden salliessa kaikille denttareille opintojen ulkopuolisen maailman kokemista. Varsinkin niille, joita sillä hetkellä elämä painaa liikaa. Omaa kotiaan näkee ja arvostaa eri tavalla, kun on saanut nähdä maailmaa oman piirinsä ulkopuolelta. Katseeni on nyt siirtynyt kohti tulevaa, edessäpäin siintävää syksyä ja viimeisen opintovuoden jälkeistä elämää hammaslääkärinä.

Vivianne Homanen
Kirjoittaja on neljännen vuosikurssin opiskelija Oulusta.

Lue myös
Etsitkö näitä?