Uutiset

Tupakkatuotteet ja suuNikotiininuuska houkuttaa etenkin nuoria

14.8.2023Mari Heikkilä
Käytettyjä nuuskapusseja ja tupakantumppi asfaltilla.
Kun ihminen vastaanotolla sanoo, että ei polta, hammaslääkärin kannattaa kysyä, käyttääkö hän muita nikotiinituotteita, sanoo Tampereen yliopiston suun terveydenhuollon professori, kliinisen parodontologian dosentti Anna Maria Heikkinen. (kuva: Canva)

Koska tuote on uusi, vaikutuksista on vähän tutkimustietoa — toisaalta nikotiinin haitat tunnetaan jo varsin hyvin. Vastaanotolla kannattaa kertoa terveysriskeistä.

Fimea kumosi huhtikuussa 2023 nikotiininuuskan luokittelun lääkkeeksi. Tämän jälkeen sen myynti Suomessa on räjähtänyt. Mango, hedelmälaku, mustikka, meloni — tarjolle on tullut monenlaisia makuja ja värikkäitä rasioita. Tampereen yliopiston suun terveydenhuollon professori, kliinisen parodontologian dosentti Anna Maria Heikkisen mukaan niillä vedotaan etenkin nuoriin.

– Tupakkateollisuus keksinyt uuden keinon, jolla saadaan ihmiset nikotiiniriippuvaisiksi, Heikkinen toteaa.

Aiemmin nikotiininuuskaa sai nikotiinikorvaushoidossa itsehoitovalmisteena enimmillään 4 milligramman annospusseissa. Nyt myynnissä on jopa 20 milligramman nikotiinipusseja. Yhdessä savukkeessa nikotiinia on keskimäärin 12 milligrammaa.

Verkkokaupoissa nikotiininuuskaa mainostetaan puhtaampana, vähemmän haitallisena vaihtoehtona, sillä tuote ei sisällä tupakkakasvia.

– Jätetään kertomatta, että nikotiini on myrkky ja aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden, Heikkinen sanoo.

Haittavaikutusten tutkiminen vie tyypillisesti vuosia

Tutkimuksia nikotiininuuskan vaikutuksista on vähän, sillä kyseessä on uusi tuote ja haittavaikutusten tutkiminen vie vuosia. Se tiedetään kuitenkin hyvin, että nikotiini supistaa verisuonia, kiihdyttää sydämen sykettä, kohottaa verenpainetta ja altistaa rytmihäiriöille. Jo 60 milligramman annos voi olla hengenvaarallinen.

Pitkäaikaisvaikutuksena nikotiinin tiedetään heikentävän insuliiniherkkyyttä ja lisäävän tyypin 2 diabeteksen riskiä. Se voi mahdollisesti edesauttaa solujen muuttumista syöpäsoluiksi. Nuorilla nikotiini voi aiheuttaa muutoksia aivojen toiminnassa ja vaikuttaa oppimiseen.

– Kun ihminen vastaanotolla sanoo, että ei polta, kannattaa kysyä, käyttääkö hän muita nikotiinituotteita. Terveyshaitoista on hyvä kertoa, Heikkinen sanoo.

Todennäköisesti nikotiininuuska altistaa tavallisen nuuskan tavoin ylähuulen alueen limakalvon paksuuntumiselle, haavautumille, tulehduksille ja ienten vetäytymiselle.

– Aiheesta tarvitaan lisää tutkimustietoa. Lisäksi nikotiininuuska sisältää makeutusaineita ja muita lisäaineita, joiden pitkäaikaisvaikutuksia suun terveydelle ei tunneta.

Tupakkalakiin on kaavailtu muutosta nikotiininuuskan myynnin kieltämiseksi tavallisen nuuskan tavoin, mutta ei ole tiedossa, milloin laki saadaan.

 

Uutista on päivitetty 16.8. klo 11.15. Yhdessä savukkeessa on nikotiinia keskimäärin 12 milligrammaa, ei grammaa.

 

 

 

Lue myös
Etsitkö näitä?